Roger van der Veken

Een geluidswandeling door het Zeeuws Museum

Zeeuws Museum

Opname locatie: Abdijplein Middelburg
Opname datum: 23-09-2015


De geluidswandeling door het Zeeuws Museum begint buiten op het Abdijplein in het centrum van Middelburg. Je hoort het Carillon van De Lange Jan en een muziekje wat klinkt uit een kapotte speaker in de toegangspoort.

Binnen hoor je veel verschillende geluiden zoals een dweilkarretje, oude deuren, een fragment uit een film vertoning, liften, enthousiaste kinderen, alarm signalen en als laatste de koffie machine en geroezemoes uit het museum café.

Aanleiding van de opname
Naar aanleiding van een interview wat verscheen in de PZC over Het geluid van Zeeland, waarin ik vertelde dat het geluid van het Zeeuws Museum hoog op mijn wensenlijstje stond, ontving ik een uitnodiging van het museum om langs te komen. Men was zeer enthousiast over het idee en graag bereid tot het verlenen van medewerking aan het maken van opnames. Al snel ontstond een afspraak, en hoewel ik het idee had in eerste instantie wat plannen en mogelijkheden door te spreken, nam ik toch maar mijn opname apparatuur mee.

Enthousiaste medewerking
En dat was maar goed ook. Na een kort gesprek kreeg ik alle medewerking om mijn ideeën direct ten uitvoer te brengen, en was één van de suppoosten zo vriendelijk om me rond te leiden in alle hoeken van het museum. Er werden oude deuren geopend, liften in gang gezet, koffiemachines aangezwengeld, zelfs het alarm werd een paar keer in werking gezet… Geweldig! Bij deze mijn dank hiervoor, het gaf me de mogelijkheid om uitgebreid opnames te maken die wat mij betreft hebben geresulteerd in een interessante geluidscollage waarin vele facetten van het Zeeuws museum te horen zijn.

Het Zeeuws Museum Het Zeeuws Museum
Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg en biedt een verrassende kijk op de Zeeuwse geschiedenis.
Ze beschikt over een veelzijdige collectie met onder andere archeologie, schilderijen en zilver, een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw, een modepresentatie met veel aandacht voor de Zeeuwse streekdrachten, en een aantal Wonderkamers met schatten en rariteiten die Zeeuwen eeuwenlang van hun wereldreizen meenamen.
Naast de vaste collectie zijn er in het museum regelmatig vernieuwende tentoonstellingen te zien waarin ook de collectie op een onverwachte manier wordt gepresenteerd.

 

Een geluidswandeling door het Zeeuws Museum op de geluidenkaart:

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image