Roger van der Veken

Geluidendrieluik Boulevard van Vlissingen

Drie winderige geluiden opgenomen op de Boulevard van Vlissingen. Een oud kanon in de wind, een vlaggenmast in de wind en het indrukwekkende windorgel van Vlissingen.

Geluid 1: Een kanon in de wind

Opname locatie: De Boulevard van Vlissingen
Opname datum: 19-09-2018

Aan de Boulevard van Vlissingen staan heel wat oude kanonnen. Helaas zijn de meeste in gebruik als prullenbakken, en zitten vol met afval. Gelukkig staan er een paar tussen die leeg zijn, en waarin de wind vrij spel heeft. Dit zorgt voor een spookachtig geluid, de loop van het kanon genereert door de wind zelf een soort lage fluittoon, en de omgevingsgeluiden klinken er enigszins vervormt in door.

Download het geluid van het kanon in VlissingenDownload het geluid van het kanon in Vlissingen (1.04min €0)

Geluid 2: Vlaggenmast in de wind

Opname locatie: De Boulevard van Vlissingen
Opname datum: 19-09-2018

Een overbekend Zeeuws geluid en op vele plekken in Zeeland te horen, het geluid van tikkende vlaggenmasten in de wind. Zo ook aan de Boulevard van Vlissingen veelvuldig te horen. Deze opname is gemaakt met twee contactmicrofoons die als je ze tegen de mast aan drukt, enkel het geluid van het tikken van touwen tegen de mast opnemen en niet het geluid van de wind zelf of andere omgevingsgeluiden.

Download een een vlaggenmast in de windDownload een vlaggenmast in de wind (1.16min €0)

Geluid 3: Het windorgel van Vlissingen

Opname locatie: De Boulevard van Vlissingen
Opname datum: 19-09-2018

Het windorgel van Vlissingen bestaat al sinds 1975 en bestaat uit verticaal geplaatste bamboe pijpen waar gaten in zitten. Doordat de wind langs deze gaten blaast ontstaat er een scala aan fluittonen van hoog tot laag en van hard tot zacht. Het werkt eigenlijk als een gewoon orgel, enkel doordat de wind grillig is zijn de tonen van het orgel dat ook. Tot mijn verbazing was hier tot op heden nog geen goede geluidsopname van gemaakt (voor zover ik kon vinden). Deze opname is gemaakt met 7 microfoons in verschillende posities, en heb ik tot een zo realistisch mogelijke geluidservaring proberen te monteren.
Wat nog een hele klus bleek met uren aan geluidsmateriaal in 7 sporen…

Download het geluid van het windorgel in VlissingenDownload het geluid van het windorgel in Vlissingen (20.04min €7)

Nils en Roger

Nils en Roger in actie

De opnames
Al deze opnames aan de Boulevard van Vlissingen zijn gemaakt in samenwerking met Nils Mosch. Nils is een vriend en collega uit Duitsland die met zijn project Geluiden uit Essen een soort Duits zusje van het Geluid van Zeeland beheert. Zijn opnames zijn te beluisteren op https://soundofessen.com/
Het was erg plezierig samen met Nils een dag op geluidenjacht te gaan. Vooral bij het opnemen van het windorgel was het ook erg handig om met zijn tweeën te zijn aangezien dit geen eenvoudig object was om op te nemen.
De grootste uitdaging was om het geluid van de wind goed vast te leggen zonder dat de wind direct in de microfoons blies. Wat deze opname ook lastig maakte is dat door de harde wind je niet goed hoort wat je aan het opnemen bent omdat het directe geluid van de wind het geluid van de microfoons nogal overheerst. De opname nam een hele middag in beslag waarbij we onze microfoons in alle hoeken en gaten van het windorgel hebben geplaatst.
Later thuis bij het terugluisteren bleken de meeste opnames gelukkig goed gelukt! Kortom een geslaagde en leerzame opname dag.

De Geluiden van De Boulevard van Vlissingen op de geluidenkaart:

Open De Geluiden van De boulevard van Vlissingen op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image