Roger van der Veken

1e opname voor HGVZ: Het Zeeuws werkpaard

Gestart met het maken van de eerste geluidsopname voor HGVZ (Het geluid van Zeeland), en wel van het geluid van het beslaan van een Zeeuws werkpaard.
Op Monumentendag worden er jaarlijks in Noordgouwe en andere dorpen in Zeeland werkpaarden beslagen in de oude travaljes.
Echt veel tijd om voor te bereiden was er niet, maar wel makkelijk (voor de deur) en interessante geluiden.
Ik ben helaas nog niet voorzien van zo’n speciale buitenmicrofoon gehuld in winddichte kooi en vacht, dus heb ik met een geïmproviseerde constructie van tuingaas en foam, een redelijk wind vrije microfoon kunnen maken.
Niet optimaal, levert geen super kwaliteit opname, maar in ieder geval geen last van hinderlijke plop geluiden van  wind die tegen de microfoon blaast.

foam microfoon

foam microfoon

foam microfoon2

foam microfoon2

Er waren overigens meer omstandigheden verre van ideaal. De constructie was onhandig, aan de zware kant en niet waterdicht. Lastig omdat het regende, en je een microfoon beter niet nat kunt laten worden. Weersomstandigheden kunnen dus een grote invloed uitoefenen op het resultaat van buiten opnames. Temeer bij dit soort evenementen die af en toe plaatsvinden, en die je niet even een paar keer over kunt doen.

 

Een andere factor waar je met het maken van geluidsopnames in de buitenlucht mee te maken hebt is het omgevingsgeluid.
Uiteraard hoor je auto’s voorbijrijden, en een continue geroezemoes van het aanwezige publiek. Maar dat hoort ook wel bij het geluid van het evenement, en is niet zo erg.
Vervelender was dat op ongeveer 50 meter achter de travalje er de gehele tijd een graafmachine bezig was met onderhoudswerkzaamheden aan de kerktuin.
Dit veroorzaakt een zeer storend bijgeluid op de opnames vooral in het laag en mid-laag. Gelukkig waren de geluiden die ik wilde opnemen meer mid-hoog en hoog, dus zijn ze er vrij goed uitgefilterd zonder de kwaliteit van de geluiden teveel te hebben beïnvloed.

Al met al, redelijk tevreden met deze eerste actie in het kader van HGVZ.
Een paar lessen geleerd, zoals zorg voor een goede voorbereiding en geschikte apparatuur.

Beluister hier het resultaat

28-09-2013

 
 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image