Roger van der Veken

Het geluid van de dag

Ik was voor het KRO radio2 programma “De staat van Stasse” gevraagd om een Zeeuws geluid van de dag op te nemen, wat ze ’s avonds in de uitzending wilden laten horen.
Hun programma neemt dagelijks vanuit allerlei invalshoeken de dag door, en door de media hype van de laatste weken was Het geluid van Zeeland ook bij de redactie bekend geworden.

Voorwaarde was wel dat het geluid echt op dezelfde dag als de uitzending opgenomen zou worden, omdat het programma gaat over de (bijna) afgelopen dag.

De opname
In eerste instantie was het mijn plan om geluiden van een jachthaven op te gaan nemen, zeilboten en zo, maar omdat het voor Zeeuwse begrippen een zeldzaam windstille dag bleek verwachte ik niet zoveel vertier in de jachthaven. Op de website van Projectbureau Zeeweringen zag ik dat er momenteel dijkwerkzaamheden plaats vinden in Burghsluis. Dit geluid staat ook op de inmiddels behoorlijk indrukwekkende tip lijst, en vandaag leek het me een buitenkans om zonder wind opnames van deze werkzaamheden te kunnen maken aan de zeedijk.
Daarbij was het vandaag ook nog eens 1 mei, dus hier sloot het geluid van arbeid aan de dijken perfect bij aan.

Ik kreeg toestemming van de chef om tussen hun machines rond te lopen op het afgezette terrein, mits ik oogcontact met de chauffeurs van de graafmachines zou houden. Die dingen kunnen nogal snel wenken, en hebben volgens mij best een flinke dooie hoek. In mijn voordeel was wel dat ze zoveel geluid produceren dat ik er ook niet heel dicht bij hoefde te staan om ze goed op te kunnen nemen.

De geluiden
Wat een fantastische geluiden. Heb ruim een uur lang opnames gemaakt van laadwagens die grind stortten, piepende rupsbanden van graafmachines die bergen grind en stenen verplaatsten en ronkende dieselmotoren. En tussen al dit geweld door ook de microfoon kunnen richten op het handwerk. Het uitscheppen van het grind, het vast timmeren van een enorm doek en het nauwkeurig op de plek leggen van de behoorlijk grote keien die als toplaag dienen (Zwaar werk!). Vond ik eigenlijk wel verrassende geluiden, had er nooit aan gedacht dat er bij dit soort mega projecten ook nog handenarbeid aan te pas kwam. Respect voor onze dijkwerkers!

 

dijkwerkers

 

Van al dit opname materiaal moest er nog snel een montage voor op de radio gemaakt. Het item zou maximaal één minuut duren, dus moesten er nog heel wat ‘darlings gekilled’. Heb gepoogd om er een opbouw in te maken waarbij alle werkzaamheden voorbij komen. Beginnend met het zachte gehamer, en eindigend met het storten van stenen als climax.

Op de radio
Het geluid is te beluisteren in de uitzending van De staat van Stasse (Het geluid van Zeeland komt er in op ongeveer 21 minuten)
Ook binnenkort op deze site, maar dit wordt een langere montage zodat er meer valt te horen van dit geluid.
Het was een uiteindelijk een leuk item op de radio. Stefan Stasse was erg enthousiast over dit project. En vroeg of ik wilde bellen mocht ik weer een keer een mooi geluid van de dag hebben. Natuurlijk! Zeeuwse geluiden mogen gehoord worden!

Het geluid van de dag 1 mei 2014 is dus geworden: Het geluid van dijkwerkzaamheden!

1-05-2014

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image