Roger van der Veken

Hosternokke!

één van de vele leuke Zeeuwse geluiden tips die ik heb ontvangen was: Het geluid van iemand die *Hosternokke! zegt. Echt geweldig gevonden!
Maar….één Hosternokke is wat weinig. Daarom ontstond het volgende idee:
Het geluid van veel mensen die Hosternokke! zeggen

Naar het hosternokke geluiden vierluik

Het project
Bij aanvang van het project was het nog niet duidelijk wat het resultaat zou worden van het opnemen van één enkel woord . Er was enkel een plan om de uitspraken op één of andere manier te koppelen aan een portretfoto. Ook was nog niet bekend hoeveel mensen eraan mee zouden willen doen (zou er überhaupt iemand aan mee willen werken?). Met een paar deelnemers zou alles in de studio opgenomen kunnen worden, maar als het er tientallen zouden worden, moest er een geschikte opnamelocatie worden gezocht. Gelukkig was een bevriende fotograaf (Ron van Briemen) bereid om mee te werken en van de deelnemers een professionele portretfoto te komen maken.

Reacties
Nadat dit project was aangekondigd, en zowel de PZC als Omroep Zeeland er uitgebreid aandacht aan hadden besteed, kwamen er al snel veel reacties en ook de eerste aanmeldingen binnen. Op een paar negatieve reacties na van mensen die wat moeite hadden met dit specifieke woord vanwege het afstammen van een vloek, vonden veel mensen het een leuk idee en wilden ze graag mee werken. Sommige kwamen met aanvullingen, zoals een heer uit Axel, die vertelde dat er bij hen altijd ‘nog eens an toe’ achteraan gezegd werd. Interessant omdat iemand anders uit Zeeuws Vlaanderen (weet niet precies waar) vertelde dat in hun streek dit woord helemaal niet bekend is.
Ook leuk was de reactie van iemand uit Noord Holland die zijn werkmaatschappij Hosternokke BV heeft genoemd omdat zijn moeder dit altijd zei. Aangezien zijn ouders nog in Zeeland wonen heeft hij ze ook aangespoord om mee te doen met deze opname, wat ze tot mijn grote vreugde ook hebben gedaan!
Van beeldend kunstenares en stemactrice Lonne van Liere en dichteres Rosalie Veens kreeg ik een aantal opnames opgestuurd, uitgewerkt in een aantal creatieve fotostrips.

De opnames
De gemaakte geluidsopnames zijn op verschillende manieren tot stand gekomen. Een aantal mensen hebben zelf hun opnames ingestuurd: Remco van Schellen van Omroep Zeeland stuurde een aantal opnames van mensen die bij hem in de radiouitzending het woord hadden uitgesproken, een aantal mensen zijn langs gekomen in de studio te Noordgouwe, en er heeft op 5 juli een opnamemiddag plaatsgevonden in Hotel Terminus in Goes, waar ongeveer 35 mensen op af kwamen.
De ingezonden opnames zijn veelal gemaakt met smartphones. Bij de opnames in de studio en in Goes is gebruik gemaakt van professionele opnameapparatuur, waaronder een Neumann TLM103 (zeer goede microfoon voor het opnemen van o.a. spraak). Dit verklaart het verschil in klank tussen de verschillende opnames.
Ook in de foto’s zitten verschillen. Doordat Ron bij het maken van de profi foto’s in Goes van de deelnemers ook een ‘en profil’ heeft kunnen maken, heb ik deze kunnen gebruiken in de matrix. De overige foto’s zijn zelf gemaakt in de studio, en door deelnemers ingezonden. De blanco plaatjes zijn van deelnemers die liever niet met foto op internet wilden komen.

Het resultaat
49 deelnemers, van 2 tot 76 jaar. Afkomstig uit Zeeland, Brabant, Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht.
Van elke deelnemer zijn 3 of 4 uitspraken opgenomen, en evenzoveel foto’s gemaakt. Dat betekende een hoop montage werk! En vereiste tevens een goede administratie en afstemming: audio en beeld moesten uiteindelijk wel kloppen. Daarna het materiaal in concrete vorm gieten, met als resultaat het Hosternokke geluiden vierluik. Met daarin een geluidenmatrix, filmstrip en een tweetal geluidcartoons.
Het vierluik is geprogrammeerd in een combinatie van html5, CSS, javascript en PHP en is compatibel met de meeste systemen. Hoewel nog niet overal op getest, zal hij het op apparaten met minimaal een tabletresolutie wel doen. Op smartphones waarschijnlijk niet, althans niet echt lekker. (In ieder geval op mijn Samsung niet). O ja, en hoewel alles uiteraard is gecomprimeerd, is een beetje rappe internet verbinding ook wel aan te raden!

Bedankt alle deelnemers en betrokkenen aan dit project!
Het was voor mij een erg leuke en leerzame ervaring! Hopelijk voor jullie ook, ik hoor graag wat jullie van het resultaat vinden. Ik hoop meer met het Zeeuwse dialect te kunnen gaan doen, en het zou mooi zijn als dit weer op een manier kan waarbij er meerdere bij mensen betrokken zijn. Nu dit met slechts één woord al is gelukt denk ik dat dit zeker een vervolg zal krijgen.

Meer informatie

*Hosternokke = een Zeeuwse vloek, of uitroep van verbazing. De Zeeuwse wikipedia (zea.wikipedia.org) zegt erover: Hosternokke gosternokke gostermokke
is ’n Zeêuwse basterdvloek of uutroep van verbaezinge of vreêd groôt ontzag. “Hosternokke, da gae noga!” ’t Oor dikkels gezie as ’n typisch Zeêuws woord en as zoôdaeneg onder meer gebruukt deu Surrender (“Zeêuwse hosternokke rock”). ’t Èndegde op de vuufde plekke in de verkiezienge van ’t moôiste Zeêuwse woôrd. Aolleverwege die verkiezienge stoeng ’t nog op nommer eên.

**Sponsoring:
Het is niet meer mogelijk om dit project te sponsoren. Wel kunt u uiteraard Het geluid van Zeeland sponsoren door bijvoorbeeld een banner te plaatsen. De opbrengsten van eventuele sponsoring komen ten goede aan ontwikkeling van deze website met Zeeuwse geluiden.

 
 
 

5 reacties op Hosternokke!

 1. L & W says:

  Zojuist heb ik me via jullie website opgegeven voor de geluidsopnames op zaterdag 5 juli. Het blijkt echter dat ik dan niet naar Goes kan komen.
  Maar ik heb opnameapparatuur en zou graag zelf een opname willen maken en die naar je opsturen. Is dat goed?
  Het lijkt me leuk om samen met mijn man tegelijkertijd het woord te zeggen, daarnaast hij een keer apart, én ik een keer apart. Dus drie opnames. Dan kun je zelf de beste kiezen, of misschien wel alle drie. Want ik denk aan een soort miniverhaaltje: mijn man ziet iets en zegt uit verbazing ‘hosternokke’, dan zie ik het ook en zeg óók ‘hosternokke’, waarna we het beiden nog een keer, en dan veel luider, ‘HOSTERNOKKE’ tegelijkertijd zeggen. Dus we zien blijkbaar iets dat écht verbazing- of afschuwwekkend is).
  Hij is Zeeuw en ik niet. Dus een mooie combi, toch?

  Groetjes en succes met dit verschrikkelijk leuke project, ik vermoed dat het storm zal lopen
  Tussen twee haakjes: ik zie aan de krinkeltjes onder het woord ‘hosternokke’ dat de Van Dale spellingchecker het woord niet kent. Daar gaat dus nu verandering in komen, ha ha. Het zal de wereld veroveren, hosternokke ….!

  • Roger van der Veken says:

   Bedankt voor je enthousiaste reactie. Een geweldig idee om op deze wijze samen met je man een opname te maken.
   Succes met de opnames, ik zie ze graag tegemoet.
   Oja, zou je er ook een profiel foto of selfie bij willen sturen. Ik wil deze graag gebruiken in een foto gallery waarbij men door op een gezicht te klikken de uitspraak kan horen.

 2. Andy says:

  Wat een leuk initiatief om een hoop mensen Hosternokke te laten uitspreken. Mijn moeder gebruikt deze oproep al zo lang als ik me kan herinneren. Om die reden heb ik mijn persoonlijke holding dan ook jaren geleden Hosternokke B.V. genoemd. Ik woon zelf al 30 jaar niet meer in Zeeland, maar door Hosternokke voel ik me altijd verbonden.

 3. anne says:

  Wat een mooie compilatie is het Hosternokke geluiden vierluik geworden!
  En dat de inwoner van Axel de term Hosternokke kent en er zelfs een aanvulling op heeft terwijl een andere Zeeuws Vlaming vertelt dat dit woord in zijn streek niet bekend is, komt zeer waarschijnlijk omdat eeuwen geleden (omstreeks 1590) veel ‘kolonisten’ uit Walcheren en Zuid Beveland zich vestigden op het pas weer ingedijkte land in de omgeving van Axel. In 1584 werden de dijken rondom Axel doorgestoken om een Spaanse aanval te verijdelen. Veel meer dan met het overige Zeeuws Vlaanderen heeft (had) het Axelse dialect en de Axelse klederdracht overeenkomst met de gebruiken op de voormalige eilanden boven de Westerschelde.

  • Roger van der Veken says:

   Bedankt Anne voor je complimenten en je reactie. Interessante geschiedenis!