Roger van der Veken

Opnames bietentocht 2013

Vandaag mijn laatste kans om in Zeeland opnames te maken van de bietentocht 2013. De karavaan vertrok voor de laatste etappe vanuit Goes richting Brabant, alwaar de tocht van dit bonte gezelschap zal eindigen om de suikerbieten te overhandigen aan de Suikerunie.

Ik had dit evenement nog nooit meegemaakt, maar door hetgeen ik er over had gelezen had ik het idee dat ik geluiden zou gaan opnemen van het hijsen van zeilen, het draaien van lieren, het lichten van ankers, misschien zelfs het voortrekken van een schip door een trekpaard. Maar hoewel deze geluiden op eerdere dagen van de tocht waarschijnlijk wel te horen waren geweest bleken het vandaag vooral geluiden van motoren te zijn die er klonken.

Voorbeeld van de Caterpillar

Voorbeeld van de Caterpillar

 

En wat voor motoren. Heerlijk zwaar ronkende diesels van bijvoorbeeld de havendienst 20 uit Rotterdam. Een niet zo grote sleepboot, maar met een behoorlijke motor. Als ik mij niet vergis een Caterpillar, type 3406B  van 330 pk.

Het geluid van deze motor is verwerkt in de geluidscollage van de Bietentocht

 

 

Helemaal fantastisch was de uitnodiging van de bemanning van de Avontuur (originele Zeeuwse klipper uit Goes) om aan boord te komen, zodat ik in de machinekamer opnames kon maken. Ze zouden zo de motor gaan opstarten om te kunnen vertrekken. Aan boord bevind zich een motor van het type Deutz, uit 1953. Geweldig om zo’n indrukwekkende motor van dichtbij te kunnen opnemen. Je hoort elk detail van de cilinders, de kleppen, perslucht etc.
Beluister hier het geluid van de Deutz motor.

Zo blijkt dat de dag van een geluiden verzamelaar soms vol verassingen kan zitten. In plaats van bescheiden geluiden uit vroeger eeuwen bestond het resultaat van vandaag uit industriële decibel kanonnen!

23-10-2013

 
 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image