Roger van der Veken

Opnames damhert – de opnames 1

Maandag avond, eerste poging om het geluid van het damhert op te nemen. Allereerst op de plekken (hotspots) zoals we die tijdens de excursie in het GADRA (staat voor Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid) bos hadden bezocht. Rond 5 uur, het begin van de schemering. Met de nieuwe shotgun op de schouder, en Tascam DR100 recorder in de binnenzak een flinke wandeling gemaakt door het steeds donker wordende bosgebied.

DR100Na een groot deel van het gebied te hebben doorkruist, en geen enkel geluidsspoor te hebben waargenomen ben ik verhuisd naar het gebied bij de Adriaan van de Wijdeweg in Westenschouwen. Ook dit naar aanleiding van een tip van de boswachter. Bij deze dank daar voor.

Het is verbazend druk met wandelaars en zelfs fietsers in zo’n donker bos. Mensen die de hond uitlaten, joggers en vooral mensen die ook probeerden damherten te spotten. Niet dat dit nog kon, je kon haast niks zien, wel werd je af en toe opgeschrikt door het geluid van een dier wat vlak bij op de vlucht sloeg.

Nadat de laatste mensen wel zo’n beetje waren vertrokken was het al vrij snel raak. Lopend op de betonnen weg begon er een hert te brullen. Redelijk vlakbij, ik schat op een meter of 50 achter wat struikgewas. Wat een geluid! Opname stand op aan, en zo zacht mogelijk klein beetje dichterbij geslopen. wilde hem niet verjagen natuurlijk. Dit duurde ongeveer een kwartier, waarna hij zich al brullend verwijderde van deze plek.

Het is gelukt! Terug in de auto snel het eerste resultaat beluisterd, en hij stond er goed op. Gelukkig was het bonzen van mijn hart niet op de opnames terecht gekomen!

 21-10-2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image