Roger van der Veken

Opnames geluid van ganzen 2

Na weken van veel regen en wind, vandaag eindelijk een droge stille dag. Aangename temperatuur en nog zondag ook. Dus tijd voor een 2e poging om het geluid van overvliegende ganzen op te nemen.

Nogmaals gekozen voor het gebied het Dijkwater, tussen Dreischor en Sirjansland. Dit was vorige keer, afgezien van het storende bijgeluid van de landbouwmachines ,wel een plek waar er met enige regelmaat enorme troepen ganzen overvlogen. Ik hoopte dat men hier op zondag wel een beetje rustig aan zou doen op het land.

Natuurlijk loop je op zo’n dag wel kans dat er veel recreanten op de been zijn, maar zoveel mensen zijn hier meestal niet. Zeker niet bij mijn spot. Hiervoor moet je ongeveer een kilometer door behoorlijk zompige modder lopen, en dat doen niet zoveel mensen.

En inderdaad, na wederom flink bezweet (met extra thermo lagen aan krijg je het behoorlijk warm van het sjouwen van alle apparatuur door de swamps) te zijn aangekomen was er helemaal niemand.
Er rijden wel wat auto’s op de weg die hier op zo’n 1,5 kilometer vandaan langs loopt, maar omdat ik mijn microfoons in de lucht richt hoop ik hier niet zoveel last van te hebben. Daarbij is het een vrij monotoon geluid, wat meestal redelijk makkelijk te reduceren is in de nabewerking.

Mijn microfoon opstelling heb ik iets gewijzigd. Dit keer 4 microfoons gebruikt. 2 in een stereo opstelling (volgens de ortf methode), 1 in middenpositie tussen in, en met mijn nieuwe aanwinst in de hand, een parabolische microfoon.

Parabolische schotelEen parabolische microfoon plaats je in een soort schotel antenne. Deze vangt het geluid op, en reflecteert het in de microfoon. Hierdoor ontstaat er een veel groter bereik, waarmee je over grotere afstanden kunt opnemen. Je zou het kunnen vergelijken met een telelens van een camera.

Hoe de bewegingen in de lucht precies zijn kun je natuurlijk niet van te voren weten, en dus moet je met de vaste microfoons een beetje geluk hebben dat er binnen hun bereik toevallig wat overvliegt, je kunt ze tijdens het opnemen niet bewegen, dit geeft teveel herrie.
Het idee was om met de parabool microfoon in de hand de ganzen te volgen. De overige microfoons op statief, kunnen hopelijk gebruikt worden om een mooi stereo beeld te krijgen. Alsof je er echt met je ogen dicht naar staat te luisteren.

Hoewel het weer behoorlijk druk bevolkt was met ganzen en ander gevogelte als eenden meerkoeten duurde het vrij lang voordat er echt actie kwam. Er waren wel regelmatig kleine overvliegende groepjes, maar de echte grote troepen waren te ver weg. Daarbij was er vervelend veel vliegverkeer, en dat komt natuurlijk op de opnames.

Maar ja, na al dat voorbereidende werk ga je niet zomaar weg, dus heb ik wel veel opgenomen. Ik schat zo’n uur aan materiaal. Er zitten een paar fantastische momenten in, want gelukkig kwamen er op het laatst toch nog enkele enorme troepen pal over vliegen. Een geweldige kakofonie, wat hebben ganzen een breed arsenaal aan geluiden die ze kunnen maken, fantastisch!

Ik twijfel echter of het bruikbaar is, de vliegtuigen zijn erg storend, wat zeer ten koste gaat van de hele sfeer van de opname. Met name tijdens het aanzwellende en uitstervende geluid als zo’n groep overvliegt.

Denk dat ik toch op zoek ga naar een andere locatie. Wie weet er één?

 

19-01-2014

 
 


 

4 reacties op Opnames geluid van ganzen 2

 1. petra says:

  Kunnen we het geluid ook ergens horen?

 2. Herman Linde says:

  Interessant artikel dat ik tegenkwam op zoek naar een goede richtinggevoelige microfoon.
  Ik woon in Zuid Frankrijk en veel zangvogels laten zich hier wel horen maar niet zien.
  Ik ben dus op zoek naar een goede richtinggevoelige microfoon. Kunt u mij verklappen waar u uw sony-parabool heeft gevonden?
  Met vriendelijke dank en dito groet,
  Herman

  • Roger van der Veken says:

   Beste Herman,

   Bedankt voor je interesse. Ik heb de parabool met geluk op marktplaats.nl gevonden. Er is best lastig aan te komen, en was eigenlijk al bezig met er zelf een te maken toen ik tegen deze sony aanliep.
   Er is via internet wel een merk te vinden wat ze ook maakt, zie
   http://www.telinga.com/products/dishes/flexible-dish/
   Ook zijn er wel youtube filmpjes te vinden met doe het zelf voorbeelden.