Roger van der Veken

Opnames geluid van ganzen

In deze onstuimige herfstperiode is het soms snel handelen geblazen. Dit is namelijk een uitstekende periode om het geluid van ganzen op te nemen, aangezien ze nu in enorme zwermen overvliegen.

Het is echter een behoorlijk storm en regenachtige herfst/winter aan het worden, en voor dit soort opnames moet je eigenlijk wel droog en windstil weer hebben. Dus nu het even een paar dagen rustig weer is geweest ben ik snel van start gegaan met het opnemen van ganzen.
Allereerst mijn vermoeden onderzocht dat het gebied “Het Dijkwater” tussen Dreischor en Sirjansland een prima opname locatie zou zijn. Dit was zeker het geval. Een rustig gebied, licht kabbelend water en zeer veel ganzen. Het is een vrij open plek, maar rondom het water wel wat licht struikgewas waar ik me een beetje verdekt op kon stellen. Leuke toevalligheid was dat ik de boswachter tegenkwam tijdens mijn onderzoek en hij nog wat goede tips kon geven over tijdstippen waarop er veel ganzen zijn.

Ook ben ik snel om een nieuwe recorder geweest. Ik wilde voor deze opname een microfoon opstelling uitproberen met drie microfoons om een mooi stereo beeld te krijgen. Hiervoor heb je een meer sporen recorder nodig.

De volgende dag rugzak met apparatuur mee, thermowear aan, stoeltje, deken en kan thee en vol goede moed aan de slag. Tegen het eind van de middag zoeken veel vogels een rust plaats, en is er veel beweging, dus zat ik rond een uur of drie klaar  om op te nemen.

roland-R88dijkwater

dijkwater1dijkwater2

 

Helaas, ik trof het niet die dag. Ja, er waren zeer veel ganzen, en ze vlogen in grote kolonies over. Het weer was super, de stereo opstelling werkte uitstekend, daar lag het allemaal niet aan.
Wat roet in het eten gooide was het continue geraas van landbouwmachines. Aan het aangrenzende land werd de hele dag gewerkt met een aantal tractoren. Dit hoor je natuurlijk direct op de opnames, het was maar een paar honderd meter verderop. Toch ben ik doorgegaan met opnemen ondanks dat ik wist dat dit hem niet zou worden.

Het resultaat is toch nog redelijk geworden, als je de machines wegdenkt hoor je erg mooie geluiden van met name overvliegende ganzen, waarbij je heel goed het geklap van de vleugels en het drukke gekwek hoort.  En ook weer wat andere ideeën omtrent de microfoon opstelling opgedaan, dus zeker geen verloren dag, maar wel één die in de herhaling gaat. Dus tot nader order nog geen ganzen te horen hier helaas.

13-12-2013