Roger van der Veken

Soundmaps

Over de hele wereld zijn er mensen die geluiden uit de omgeving opnemen. Meestal wordt dit Field Recording genoemd, de officiële Nederlandse naam hiervoor is Fonografie. Veel van deze geluiden worden online gepubliceerd op zogeheten Soundmaps.

Wat is een Soundmap?
Meestal een op Google Maps gebaseerde geografische kaart, waar via markers, geluiden van specifieke plaatsten of gebieden afgespeeld kunnen worden. Leuk en interessant om enkel luisterend een plaats of gebied te ervaren. Zo hoor je het ene moment de drukte van een plein in Londen, en even later de prachtigste vogelconcerten uit de oerwouden van Indonesië.
Een aantal Soundmaps op een rijtje:

Nederlandse Soundmaps
Er zijn er een paar die zich geografisch beperken tot (een deel van) Nederland.
Natuurlijk ontbreekt die van Zeeland niet in dit rijtje!

 

 

 

 

 

 

 

 

Internationale Soundmaps
Wereldwijd zijn er meer te vinden. Op sommige worden allerlei geluiden van de hele wereld verzameld, op andere van een stad, en er zijn er die zich richten op een specifiek soort geluid, bijvoorbeeld natuurgeluiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer?
Er zijn natuurlijk nog meer Soundmaps te vinden. Ik heb hier enkele van mijn favoriete maps geplaatst. Genoeg luisterplezier om de winter mee door te komen, als je bijvoorbeeld het geluid van de gierende wind buiten even wilt ontvluchten!

Mocht je nog een goede Soundmap weten, ik hoor het graag.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image