Roger van der Veken

Stilte rond Zeeuwse geluiden

Er zijn al een tijdje geen nieuwe Zeeuwse geluiden te beluisteren.
Vanwaar deze stilte?
In ieder geval niet omdat er geen inspiratie zou zijn, integendeel! Er zijn nog veel ideeën die uitgewerkt kunnen worden, en ook aardig wat opnamemateriaal op disk, klaar om nabewerkt te worden.

Werkruimte
Om mijn huisgenoten (vrouw en poezen) niet teveel tot last te zijn doe ik de nabewerking van de geluidsopnames in onze schuur. Het is voor een ander vrij irritant als ik met het nabewerken 100x hetzelfde geluidje achter elkaar afspeel. En bij het werken aan vogelgeluiden zijn onze poezen niet te houden 😉
Echter, de schuur heeft tot voor kort vooral dienst gedaan als opslag ruimte, en is behalve erg stoffig, in de winter ZEER KOUD. Ik zit er regelmatig te werken met twee paar sokken, twee broeken, 3 truien en een muts op. Zo houd ik het redelijk warm, op vingers en neus na dan. Niet bepaald ideaal om uren achter elkaar in door te brengen.

Grote opruiming
Maar gelukkig, hier gaat een einde aan komen!
De afgelopen maanden is er geweldig opgeruimd. Een huisraad die er was opgeslagen is weg, en er zijn vele karren puin afgevoerd. Van de c.a. 85m2 is nu zo’n 60m2 aan ruimte vrijgemaakt.
Dit betekend dat het al lang bestaande plan om een geluidstudio te bouwen in de schuur er eindelijk van kan gaan komen. Compleet met geluidsarme controle ruimte annex werkplek, en een opname ruimte.

Geluidsarme controleruimte
Eind 2014 ben ik begonnen met het bouwen van de controle ruimte. Deze probeer ik zo geluiddicht mogelijk te maken. Dit heeft een aantal redenen. Ik heb geen last van herrie buiten (bladblazers, zwaar verkeer, hanen en grasmaaiers). Buren hebben geen last van mij, wat mijn werktijden verruimt. En bij het inregelen van microfoons hoor je beter wat de microfoons waarnemen, in plaats wat je zelf hoort. Met behulp van filmpjes, afbeeldingen en online handleidingen wordt het me steeds duidelijker hoe ik de ruimte zo stil mogelijk kan krijgen. (En binnen een beperkt budget te blijven….)

Voortgang
Eind 2014 ben ik met het bouwen begonnen. Het raamwerk staat, elektra en data zijn deels aangelegd. Binnenkort beginnen aan de zwevende vloer, isolatie (o.a. van Hennepvezel) en geluidswerende voorzetwanden. (Gelukkig hebben we in Zeeland de Bax Shop, die veel handige spullen o.h.g.v. geluidsisolatie heeft en er iemand rondloopt die meerdere studio’s heeft gebouwd. Vraag maar naar Peaul als je hier wat over wilt weten!) Tevens moeten enkele puzzelstukjes nog worden opgelost, zoals hoe zorg ik voor geluidswerende ventilatie, en hoe krijg ik de deuren en ramen stil.
Kortom, genoeg te doen nog.
De voortgang kun je volgen op het Facebook album Studio bouwen

Dus vandaar even geen tijd voor Zeeuwse geluiden, maar wel straks een plek waarin optimaal aan nieuwe geluiden gewerkt kan gaan worden.
Stilte voor de storm dus!

 
 
 

2 reacties op Stilte rond Zeeuwse geluiden

  1. anne says:

    succes met de verdere bouw van je studio Roger!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image