Roger van der Veken

Stormloop op kabbelend zeegeluid

Tjonge, dat had ik niet verwacht. Het kabbelende geluid van de Noordzee nog geen week online en al meer dan 450 keer afgespeeld.
(Je kunt dit zien in de Soundcloud player bij het pijltje rechtsonder).

Ter vergelijk, het geluid van het Damhert is een half jaar online en is 115 keer nationaal en 741 keer internationaal afgespeeld en het geluid van de scheepsmotor van de Avontuur 125 keer

Tevens meer dan 300 likes op Facebook en bezoekers op deze website, en een aantal hele leuke reacties. Waarvoor bij deze mijn hartelijk dank.
Mede doordat de Facebook pagina’s van de Zeeuwse Connectie en van Fan van Zeeland zo vriendelijk waren om het geluid te delen bereikte het veel mensen en bleek dat het luisteren naar de Zee bij velen iets los maakte. Enkele reacties die er op Facebook verschenen:

Dat is nog eens heerlijk in slaap vallen
Oh wat een heerlijk geluid!!!!
oh zalig. Opslaan bij favorieten
Dat doet ons aan Zeeland denken! Wij zijn weer van de partij deze zomer!
ja als ik dat geluid hoor dan krijg ik wel een beetje heimwee hoor

Deze reacties zijn voor mij een hele goede stimulans om dit project verder door te zetten. Door enkel naar iets te luisteren worden er deels andere herinneringen en fantasieën opgeroepen dan wanneer je naar beeld kijkt. Misschien zelfs meer of intenser. Althans dat is mijn theorie hierover, en wordt door deze reacties bevestigd.

De zee is natuurlijk voor bijna iedereen een geluid wat herinneringen oproept, doorgaans aan prettige vakanties en uitstapjes. En dit prettig kabbelende geluid sluit daar heel goed op aan, en was, toen de alsmaar aanhoudende harde wind eindelijk een beetje tot bedaren was gekomen redelijk eenvoudig om op te nemen.
Een grotere uitdaging wordt het opnemen van het woeste bulderen tijdens een flinke zuidwester, maar denk dat dit voor velen ook een herkenbaar geluid zal zijn.
Daarnaast zijn er nog veel andere Zeeuwse geluiden die de moeite waard zijn om met je ogen dicht te beluisteren.

Kortom, door dit succes weer met nieuwe energie en inspiratie aan de slag. Binnenkort de geluiden van de Strao Noordwelle online. Hou het in de gaten!

 

27-02-2014