Roger van der Veken

Studio Bruinvis

Afgelopen zondag (3 mei) stonden wij met stichting Rugvin bij de feestelijke opening van de zuidkust van Schouwen n.a.v. het afronden en 25-jarig bestaan van plan Tureluur, om actie te voeren voor de realisatie van Studio Bruinvis. Ondanks het natte en winderige weer waren er toch veel bezoekers en hebben vooral veel kinderen alvast kennis kunnen maken met het geluid van Bruinvissen.
Studio Bruinvis? Wat is dat nu weer?

Bruinvisluisterpaal
Vanuit stichting Rugvin is het initiatief ontstaan om bij het havenhoofd van Zierikzee (één van de beste hotspots van Nederland om Bruinvissen te zien) een heuse Bruinvisluisterpaal te realiseren, met als naam Studio Bruinvis. Uniek in Nederland, en bij mijn weten ook in de rest van de wereld!
Een luisterpaal waar je live het geluid van voorbij zwemmende Bruinvissen kunt horen. De luisterpaal staat in verbinding met een hydrofoon (onderwatermicrofoon) die aan een boei komt te hangen, en de signalen van Bruinvissen opvangt en doorstuurt naar de luisterpaal. Lijkt mij fantastisch!

Wat hoor je dan?
Bruinvissen maken doorlopend geluiden. Lastig te omschrijven, maar het is een soort heel snel klikken of knorren. Het geluid is voor de Bruinvis enerzijds een manier om zijn locatie te bepalen (echolocatie), anderzijds kan hij er ook vissen mee vinden. Het geluid zit eigenlijk op een frequentie die wij als mens niet kunnen horen, maar met het ingenieuze systeem wat Studio Bruinvis gaat gebruiken wordt het signaal omgezet in een voor de mens hoorbaar geluid. Hoe een Bruinvis dan klinkt kun je horen in onderstaand geluidsfragment:


Doe Mee!
Om dit project te realiseren is natuurlijk geld nodig. Zo’n 70.000 euro, waarvan het grootste deel al is toegezegd door verschillende instanties. Er is echter nog een klein deel nodig wat via crowdfunding bij elkaar gezocht wordt. Dus wil je ook dat dit unieke geluid in Zeeland te horen zal zijn, doe dan mee! Je kunt al deelnemen vanaf 10 euro!

klik hier om naar de crowdfunding website van Studio Bruinvis te gaan

 

In actie voor Studio Bruinvis

In actie voor Studio Bruinvis

 

 

Studio Bruinvis in schema

Studio Bruinvis in schema

 

 

 

 

 

Stichting Rugvin
Stichting Rugvin zet zich in voor walvisachtigen in de Nederlandse kustgebieden door middel van onderzoek en voorlichting.
Zo organiseren ze op de Oosterschelde één keer per jaar een Bruinvis telling waarbij een aantal boten met aan boord een grote groep observers de gehele Oosterschelde over vaart. Afgelopen jaar werden er 35 Bruinvissen geteld. Dit aantal schommelt van jaar tot jaar, sterk onder invloed van het voedselaanbod in de Oosterschelde.
Meer informatie over stichting Rugvin en Bruinvissen kijk op : http://rugvin.nl

Stichting Rugvin

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image