Roger van der Veken

Het geluid van de Zeelandbrug

Opname locatie: Zeelandbrug Zierikzee
Opname datum: 23-04-2014


In deze geluidscollage hoor je achtereenvolgens: Rijdende auto’s over de brug. Van onderaf opgenomen wat maakt dat je vrijwel uitsluitend het ‘klappen’ van de banden hoort als ze over de metalen verbindingselementen rijden. Vanaf ongeveer 2.20min hoor je de auto’s over het beweegbare deel rijden, wat vooral bij vrachtwagens geweldige dreunen oplevert.

De ZeelandbrugDownload Het geluid van de Zeelandbrug (6.05min €1)

Tot slot hoor je het dichtgaan van de brug met de bijbehorende bel. Tussendoor kun je nog een groepje Sternen (denk ik) voorbij horen vliegen, het piepen van de brug zelf en een ambulance die toevallig voorbijkwam toen ik er stond.

 

Herkenbaar geluid
Voor iedereen die in Zeeland woont, of er wel eens is geweest, is het geluid van de Zeelandbrug waarschijnlijk zeer bekend. De brug vormt de verbindingsweg tussen Noord Beveland en Schouwen Duiveland (van Colijnsplaat naar Zierikzee) en wordt intensief bereden door forensen, vakantiegangers, beroepsverkeer (o.a. van Rotterdam naar België) en dagjesmensen. Ook wordt hij veel gefietst, wat zeker bij tegenwind een flinke uitdaging is. Bij het begin van de brug aan de kant van Zierikzee is tevens een zeer populaire duikspot. Vanaf deze plek zijn de opnames van onderaf gemaakt, dus dit zal ook voor duikers die hier wel eens te water gaan een zeer herkenbaar geluid zijn. Ik vraag me af in hoeverre dit geluid ook onder water te horen is. Mocht ik ooit de beschikking hebben over een goede hydrofoon zou ik dit graag ook eens opnemen.

Wachten en doorrijden
Voor inwoners van Schouwen Duiveland betekende de brug, samen met de in hetzelfde jaar (1965) voltooide Grevelingendam, een vaste oeververbinding met de rest van Nederland. In plaats van lang onderweg met de veerpont kon er vanaf dat moment binnen een half uur van Zierikzee naar Goes gereden worden. Een enorme winst!
Tot 1993 moest er tol betaald worden om de brug te mogen oversteken, wat soms resulteerde in lange files.
Met name tijdens het vakantie seizoen is het nog regelmatig stilstaan op de brug omdat hij dan vaak openstaat om pleziervaart te laten passeren. Dit levert de Zeeuw altijd een goed excuus op als hij ergens te laat is. “De brug stond open” wordt hier dan ook alom geaccepteerd.
Zelf vind ik wachten voor de brug nooit zo erg. Motor af, en even over de Oosterschelde turen gaat nooit vervelen tenslotte!

Verhalen over de brug
De Zeelandbrug roept bij veel Zeeuwen herinneringen op. Ik weet bijvoorbeeld nog goed de eerste keer dat ik als jochie op mijn nieuwe racefiets de brug ‘trotseerde’. Helemaal op de fiets naar de overkant! Er zijn mooie verhalen over de brug bekend, zoals toen er voor een spoed bevalling al over de brug gereden mocht worden voordat hij al was geopend. Maar ook kent de brug zeer dramatische gebeurtenissen. Zo is er menigeen van af gesprongen (met meestal dodelijke afloop), en zijn er afschuwelijke ongelukken gebeurd. Bijvoorbeeld de vrachtwagen van Van Gend en Loos die compleet verdween in de Schelde (lees artikel in de Zierikzeesche Nieuwsbode 1973)

Weet jij een mooi, interessant of afschuwelijk verhaal over de Zeelandbrug? Deel het via het reactie formulier onderaan deze pagina.

 Omroep Zeeland
Bekijk de televisie reportage die van deze opname is gemaakt door Omroep Zeeland:

 

De opnamelocatie van dit geluid

 

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image