Roger van der Veken

Het geluid van dijkwerkzaamheden

Opname locatie: Burghsluis, Oosterschelde
Opname datum: 01-05-2014


Een geluidscollage van de geluiden van dijkwerkzaamheden. Je hoort o.a. voorbijkomen: diverse rupsgraafmachines (zie de Soundcloud opmerkingen voor de exacte types), het storten van grind en stenen, en tussen dit geweld door het handwerk van het vast timmeren van een enorm doek, het uitscheppen van het grind en het op de juiste plek leggen van de bovenste stenenlaag.

dike-constructionDownload Het geluid van dijkwerkzaamheden (5.32min €1.21)

Geluid van de dag
Een van de inmiddels vele binnengekomen tips was het geluid van dijkwerkzaamheden. Aangezien er momenteel in grote delen van Zeeland enorme dijkverstevigingen worden uitgevoerd is dat zeker een geluid wat veel te horen valt in Zeeland. Op verzoek van het KRO Radio2 programma “De staat van Stasse” zou de gemaakte opname van die dag ’s avonds ten gehore gebracht worden in hun programma.
Leuk, maar dan moet wel alles meezitten om snel een uitzend klaar geluid te hebben. En alles zat mee. Perfect windstil weer (wanneer maak je dat mee aan de zeedijk?), de mannen van de werkploeg waren super vriendelijk, ik mocht overal rondlopen. Het resultaat, ruim een uur aan geweldige 3-sporen opnames. Toen snel monteren, en uiteindelijk één minuut overhouden voor de uitzending.
Lees meer over het maken van deze opnames op mijn blogbericht: het-geluid-van-de-dag

Nieuwe montage

Op het Geluid van Zeeland hoor je een langere versie, ruim 5 minuten. Er valt zoveel te horen wat de moeite waard is.Misschien niet de mooiste geluiden van Zeeland, alhoewel ik het kraken en piepen van de kiepwagens wel een fantastisch geluid vind. Er zit zelfs ritme in die wagens.

Met dank aan de mannen van GMB voor het verlenen van hun medewerking aan deze opnames. En aan de KRO voor het besteden van aandacht aan dit geluid in een erg leuk item over de Zeeuwse geluiden.

 

Bekijk het foto album van de dijkwerkzaamheden op Facebook:

facebook album-dijkwerken

 

Het geluid van dijkwerkzaamheden op de Geluiden kaart

 

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image