Roger van der Veken

In de mast van windmolen

Opname locatie: Oosterschelde kering, Neeltje Jans
Opname datum: 14-03-2017


Onderin de mast van een windmolen staat een transformator. Deze zorgt voor het omzetten van de spanning zodat de opgewekte stroom het elektriciteitsnet op kan. Het geluid wat deze trafo maakt hoor je doorgaans niet, tenzij je binnen in de molen staat, of aan de buitenkant je oor tegen de mast houdt.

Download In de mast van een Windmolen Download In de mast van windmolen (2.35 min €1.21)

Contactmicrofoons
Om dit geluid op te kunnen nemen (zonder naar binnen te gaan) heb ik gebruik gemaakt van twee contactmicrofoons. Dit zijn ronde, koperen plaatjes die geen geluidstrillingen door de lucht registreren (zoals gangbare microfoons) maar de trillingen van het oppervlak waarop ze bevestigd zijn. Een hele directe vorm die in dit geval vooral het inwendige geluid van de windmolen vast legde, en niet het geluid van de rotoren die door de wind snijden wat je normaal hoort als je er vlak bij staat. (Hoe dit klinkt kun je horen in een eerdere opname Het geluid van een windturbine)

windmolen opname contactmicrofoons

windmolen opname contactmicrofoons

Windpark Neeltje Jans

Windpark Neeltje Jans

Lekker goedkoop
Een voordeel van dit soort microfoons is is dat ze erg goedkoop en makkelijk te maken zijn. Via internet zijn ze al te bestellen voor $1 per stuk, bijvoorbeeld bij contactmicrophones.com Je moet er dan nog wel even een microfoon kabel aan solderen, maar dat is vrij simpel. Behalve het maken van dit soort opnames kun je er ook andere leuke dingen mee doen, zoals bepaalde instrumenten uitversterken of er je eigen instrumenten of klankobjecten mee maken. Zo gebruik ik ze soms bij live uitvoeringen met een soort geluidentafel waarop met allerlei voorwerpen geluiden gemaakt kunnen worden.

contactmicrofoons op de windmolen

contactmicrofoons op de windmolen

contactmicrofoons solderen

contactmicrofoons solderen

 

Windpark Neeltje Jans
Bestaat uit 4 windmolens en is eigendom van Triodos Bank en de E-Connection Groep. Ze zijn van het type Vestas V90 en hebben een gezamenlijk vermogen van 3MW. De masthoogte bedraagd 78 meter en ze zijn voor voor een gemiddelde productie van 39 miljoen KWh per jaar, oftewel energie voor ruim 11.400 huishoudens. Dit zorgt voor een besparing van 21.865 ton broeikas gas per jaar. (Bron: E-connection)

In de mast van windmolen op de geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image