Roger van der Veken

Het verhaal van de schapenboer

Rens Duvekot

Opname locatie: Kruipuitsedijk Oudelande
Opname datum: 11-04-2014

Toen de lammetjes eenmaal druk aan het eten waren liep de recorder door terwijl de Schapenboer, Rens Duvekot en ik nog wat na praatten over zijn bedrijf.
Rens bleek een gepassioneerd verteller, en met een mooie Zuid Bevelandse tongval vertelde hij een interessant verhaal over het fokken en houden van lammeren, rammen en ooijen.


Ondanks dat Rens het ontzettend druk heeft met het runnen van de boerderij nam hij toch de tijd om mij opnames te laten maken van zijn lammers, en onverwachts van alles vertelde over de ins en outs van het houden van Schapen.
Een spontane opname dus, waarbij de microfoons nog gericht stonden op de lammetjes. Vandaar dat je hun geluid er duidelijk doorheen hoort!
Dit gaat wel ten koste gaat van de verstaanbaarheid, maar levert ook een leuk achtergrond gesmak op.

Het maken van dit soort ‘buiten’ opnames verschilt enorm ten opzichte van studio opnames waarin je vaak veel tijd besteed aan het vinden van het juiste geluid, microfoon keuze en positie. Bij niet-geregisseerde opnames in het veld krijg je vaak maar één kans, en hoor je meestal achteraf bij het terug beluisteren of het een geslaagde opname is geworden. Hoewel technisch gezien de opname niet zo best is, maakt het verhaal en de manier waarop het wordt verteld het toch een mooi Zeeuws geluid.

 

De schapenboer
Met dank aan Rens Duvekot en Yvonne Nijssen van
Schapenboerderij De Schaapskooi voor het verlenen
van hun medewerking aan het maken van deze geluidsopnames.

 

Beluister ook Het geluid van lammetjes

Voor liefhebbers/geïnteresseerden van het Zeeuws dialect zijn er op internet veel geluidsopnames te vinden waarin dit te beluisteren is.
Enkele andere websites waar geluidsfragmenten in het Zeeuws te horen zijn:

Het Meertens instituut
De Zeeuwse klapbank

Zeeuwse dialect vereniging

 

De opnamelocatie van dit geluid

 

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 
 
 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image