Roger van der Veken

Hosternokke geluiden vierluik

hosternokke-geluidenvierluik

Opname locaties: o.a. Goes en Noordgouwe
Opname datum: Tussen 1 en 10 juli 2014

1 woord. 49 uitspraken. Leeftijd deelnemers variërend van 2 t/m 76. Afkomstig uit Zeeland, Brabant, Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht. Uitgewerkt in het Hosternokke geluiden vierluik. Met daarin een geluidenmatrix, filmstrip en een tweetal geluidcartoons.

De Hosternokke matrix:

terug omhoog

De Hosternokke filmstrip:

terug omhoog

 

Geluidcartoon de Deense Zeemeermin:

terug omhoog

 

Geluidcartoon met de rolstoel op de trap van het stadhuis:

terug omhoog

 

Met dank aan:

Dit project is tot stand gekomen met medewerking van:
Ron van Briemen fotografie, Klinker muziektherapie, HR2day, Leuntje, Hotel Terminus, de PZC, omroep Zeeland, kunstenares en stemactrice Lonne van Liere, dichteres Rosalie Veens en natuurlijk alle personen die de moeite hebben genomen om te komen inspreken of hun opnames hebben ingestuurd. Graag bedank ik alle bedrijven en personen voor hun bijdrage aan dit project.

Meer informatie over dit project en over de totstandkoming ervan kun je lezen op mijn blogbericht “hosternokke
 
 
 

9 reacties op Hosternokke geluiden vierluik

 1. Rosalie Veens says:

  Beste Roger,
  Heel erg leuk geworden, je ‘hosternokke’ geluidscollage, gefeliciteerd! En het was een plezier om met je mee te denken.
  Ben benieuwd naar je volgende geluidsprojecten, misschien zou het ook een aardig idee zijn om een soort ‘stemmenbank’ op te zetten met opnames van bekende en minder bekende Zeeuwse stemmen die poëzie (of verhalen) voordragen met een Zeeuws tintje …..? Er zijn, naast mijzelf, vast veel andere Zeeuwse dichters (schrijvers) te vinden die eraan zouden willen meewerken.
  Nog even terugkomend op het hosternokke-project: dat er ook een paar minder positieve reacties bij je zijn binnen gekomen omdat het woord afgeleid zou zijn van een vloek, is aan de ene kant niet verwonderlijk, want er zijn altijd wel mensen die erg gevoelig zijn op dat vlak. Maar aan de andere kant: ik denk dat verreweg de meeste mensen ‘hosternokke’ net zo zien als ik, namelijk als een onschuldige uitroep in de categorie ‘potjandorie’ of ‘verdulleme’ …. Dat zijn óók woorden die oorspronkelijk van een vloek afstammen maar zó ver verbasterd zijn, dat je ze zonder je schuldig te maken aan godslastering kunt gebruiken als uitroep van boosheid, verbazing, bewondering, afgrijzen of wat dan ook.
  Maar ja, zoveel mensen, zoveel zinnen én … zoveel gevoeligheden.
  Hartelijke groet en succes met je prachtige website (je zou bijna vergeten dat je ook nog eens gewoon een uitstekende geluidstechnicus bent, die een heel scala aan opdrachten uitvoert, van radiocommercials tot audio taalcursussen en luisterboeken),
  Rosalie

 2. Connie says:

  Hosternokke Roger, knap gedaan, een gecombineerde foto&geluidscollage, zelfs met zich omdraaiende gezichten, echt leuk en profi geworden. Niet alleen maar handig met geluid dus.
  En dat al die mensen de moeite hebben genomen om langs te komen om één woordje in te spreken, ha, dat zegt wel iets over de binding met het woord. De mensen die ik in Goes ontmoet heb, hadden allemaal wel een verhaal bij Hosternokke. ’t Zit diep!
  groet, Connie

  • Roger van der Veken says:

   Dank je Connie. Het zit zeker diep. Ik was ook erg verbaasd over de moeite die men heeft genomen voor één woord!

 3. Ron van Briemen says:

  Hosternokke Roger. Ik sta paf. Wat een leuke collage is het geworden. Inderdaad het idee om frontaal en en face te combineren pakt heel goed uit. Ik vond het erg leuk om samen met jou te doen.

  • Roger van der Veken says:

   Het genoegen was wederzijds! Hopelijk wil je nog eens een keer wat samen doen.

 4. anne says:

  Mooi geworden Roger! Wat leuk, al die mensen te kunnen zien en horen die zich hieraan hebben verbonden. Ook ik vond het leuk eraan mee te helpen. Ik hoor wel wanneer je volgende project van start gaat!

 5. Wouter says:

  Origineel idee en goed uitgewerkt. Goede combinatie van geluid en beeld. Moeten jullie vaker doen! Wellicht kunnen jullie op deze manier meer streekdialecten en locale uitspraken vastleggen. Een soort streekwoordenboek met geluid en beeld. De mogelijkheden lijken me oneindig.

  • Roger van der Veken says:

   Dank je Wouter. De mogelijkheden zijn inderdaad oneindig, en ik wil zeker meer dialect vastleggen. Het is echter bij dit project wel duidelijk geworden dat deze opzet zeer bewerkelijk is, dus of dit een volgende keer ook op deze manier vormgegeven gaat worden weet ik nog niet. Het zou wel mooi zijn.