Roger van der Veken

Vogels in Oranjebosch

Opname locatie: Oranjebosch, Oostkapelle
Opname datum: 17-03-2015


Luister naar een ruim 8 minuten durend vogelconcert met hoofdrollen voor de Zanglijster, Kool- en Pimpelmezen, Merels, Winterkoning, Spechten, Pauwen, en vele anderen.

Het OranjeboschDownload Vogels in Oranjebosch (8.19min €2.42)

Het geluid van vogels
Het frequentiebereik van het gehoor van vogels is redelijk beperkt. Dit loopt van ongeveer 500Hz tot 6KHz. (Bij mensen ligt dit ergens tussen de 20Hz en 20KHz en bij honden tussen 10Hz en 35KHz)
Het geluid wat vogels en andere dieren maken is afgestemd op dit frequentie bereik. (of andersom) Wij horen het best de frequenties die voor ons het belangrijkst zijn. Voor de mens is dit de spraak, waarvan het frequentie gebied zo rond de 1000Hz ligt. Bij vogelgezang ligt het gebied waarvoor de oren het gevoeligst zijn rond de 4000Hz.

Communicatie
De prachtige fluitconcerten die behalve in bosgebied ook in menig Zeeuws achtertuin te bewonderen zijn klinken voor de meesten van ons als muziek in de oren. Voor de vogels zelf is het een communicatiemiddel. Vooral in het voorjaar, waarbij het mannetje met zijn gezang aangeeft wat zijn territorium is. Hoe langer en mooier hij fluit, hoe beter zijn leefgebied, en dus interessant voor het vrouwtje. Na het broeden stoppen ze met fluiten, dan trekt dat enkel nog de aandacht van roofdieren.
Naast het fluiten hoor je ook heel veel korte, staccato piepjes. Dit zijn de vogels die in groepen leven, en laten horen waar ze zitten of als er gevaar is.

Het Oranjebosch
Het Oranjebosch is onderdeel van buitenplaats Overduin wat ligt in het natuurgebied Oranjezon aan de kust van Walcheren. Ooit een waterwingebied, tegenwoordig onderdeel van natuurmonument Manteling van Walcheren. Het is grotendeels in bezit van Delta Nutsbedrijven, en wordt sinds 2002 beheerd door Stichting het Zeeuws Landschap.
Het is een prachtig, afwisselend gebied van duinen en bossen. Behalve de vele vogelsoorten beschikt het ook over een zeer diverse vegetatie, en kun je er regelmatig andere dieren als reeën en damherten tegenkomen.

Verkeerslawaai
Wat ik wel jammer vond is dat je in een groot deel van het gebied continue het verkeersgeluid van de N287 hoort. Deze drukke weg loopt over vrijwel de gehele lengte er vrij dicht langs. Maar ja, dit is natuurlijk op wel meer plekken in Nederland het geval helaas. Gelukkig was het voor deze opnames niet echt een probleem aangezien het frequentiegebied van vogels op een veel hoger niveau zit, en ik het storende verkeer er grotendeels uit kon filteren.

Meet dank aan de volgende bronnen:
Willem Wever
Wikipedia – de menselijke stem
Wikipedia – dieren en geluid
Geluidnieuws
Wikipedia – Oranjezon
Het Zeeuwse landschap

Vogels in Oranjebosch op de geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image