Roger van der Veken

Wat is Het geluid van Zeeland

Het geluid van Zeeland is een verzameling van
kenmerkende geluiden en geluidscollages die typerend zijn voor Zeeland.
Dit kunnen natuurgeluiden, industriegeluiden, kunst en cultuurgeluiden en geluiden van mensen en toerisme zijn.
Tezamen vormen deze geluiden een soort akoestische identiteit van Zeeland

Apparatuur en werkwijze
De geluiden worden opgenomen met hoogwaardige, professionele apparatuur om een zo goed mogelijke geluidskwaliteit te bereiken. Er wordt zoveel mogelijk met stereo opnames gewerkt, echter dit is niet altijd mogelijk door omstandigheden als weer en mobiliteit.
De meeste geluiden zijn collages van meerdere opname takes. Er zijn geluidenverzamelaars die vooral onbewerkte opnames laten horen, maar omdat dit vaak hele lange opnames zijn kost het luisteren ernaar veel tijd. Hoewel dit ook erg leuk is om te doen heb ik er voor gekozen om de geluiden kort te houden, door enkel de beste takes te achter elkaar te monteren. Het leuke is dat dit soms een soort geluidsreportage oplevert, zoals bij de geluiden van de Bietentocht en van de Stroa.

Beleef de geluiden van Zeeland
Alle geluiden zijn gratis te beluisteren op hetgeluidvanzeeland.nl en via soundcloud waarop ook andere opnames te beluisteren zijn. Voor de echte geluiden liefhebber.
Doe je ogen dicht, en laat je meevoeren door het geluid. Het is alsof je weer terug bent op het strand, of weer op de dijk fietst.
Roger van der Veken

 

Wij houden van de zee,
en de golven van geluid.
Niet te zacht en niet te luid.

 

 

Het project
Het geluid van Zeeland is gestart in oktober 2013. Er zijn nog niet zo veel geluiden te beluisteren, vooral omdat het maken en bewerken ervan veel tijd kost. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe geluiden, deze zullen met (on)regelmaat verschijnen. Ook aan deze website en de bijbehorende geluidenkaart van Zeeland wordt nog flink gesleuteld.
U kunt ons volgen op Soundcloud, Facebook en Twitter, zodat u altijd op de hoogte bent als er een nieuw geluid is toegevoegd (of als er andere nieuwtjes te melden zijn).

De toekomst
Als er genoeg geluiden zijn verzameld zal er een cd en/of boek worden uitgegeven waarin de geluiden worden gebundeld. Leuk als aandenken van een bezoek aan Zeeland, maar ook leuk om te geven als cadeau of als relatie geschenk. Het boek zal worden voorzien van een audio cd met de geluiden, afbeeldingen en teksten over de geluiden, QR codes (waarmee het geluid direct afgeluisterd kan worden), een uitvouwbare landkaart, waarop alle opname locaties staan afgebeeld, en ook de geluiden kunnen worden opgeroepen d.m.v QR codes. Handig voor onderweg!
En er zijn nog veel meer ideeën en mogelijkheden. Bijvoorbeeld installaties waarbij de geluiden ten gehore worden gebracht. Of T-shirts met een geluid er op. Educatieve geluiden games, geluiden app, ringtones, et cetera.

Support
De snelheid waarmee dit gerealiseerd kan worden hangt af van de hoeveelheid tijd die er in gestoken kan worden. En hoewel alles gratis te beluisteren is, is het maken ervan niet zonder kosten. Apparatuur, batterijen, benzine, website en foldermateriaal kosten een hoop geld. Dus indien u de Zeeuwse geluiden weet te waarderen help dan mee! Deel de geluiden of stuur tips. Ook zijn er sponsor mogelijkheden, in de vorm van advertenties of een geluidsopname bij een bedrijf. Bij de geluiden van de bijen en van de lammetjes ziet u hoe bedrijven zich op een originele manier presenteren.

Het geluid van Zeeland is een project van Roger van der Veken.
Freelance geluids, web, av én ict technicus. Voor meer informatie over zijn werkzaamheden zie in-tune.nl