Al eens 80 miljoen liter water voorbij horen komen?
Vier keer per dag buldert het zeewater door de Oosterschelde kering. Twee maal met opkomend en twee maal met afgaand water. Behalve een indrukwekkend gezicht ook een zeer indrukwekkend geluid!
Opname locatie: Oosterschelde kering
80 miljoen liter?
Vier keer per dag gaat er per keer ongeveer 900 miljoen kubieke meter water door de schuiven. Het opkomen en het afgaan van het tij duurt ongeveer 6 uur per keer. In deze 2.30 minuten durende opname van één schuif hoor je dus grofweg berekend 900000000÷62÷360×2 = 80645.161m3, oftewel 80645161 liter water voorbij komen. Best veel…
Het zou interessant zijn om dit geluid ook eens met mijn onderwater microfoon op te nemen, maar denk niet dat deze bestand is tegen het enorme geweld
Indrukwekkend bouwwerk
De Oosterschelde kering, één van de grootste waterbouwkundige bouwwerken van Nederland, is 9 km lang en telt 65 pijlers met daar tussen 62 schuiven die met extreem hoge waterstanden gesloten kunnen worden.
Het is een onderdeel van de Delta werken, en bedoeld om de Nederlandse kustprovincies te beschermen tegen overstromingen. Gemiddeld 1 x per jaar wordt hij gesloten, de rest van de tijd is hij open zodat het getij vrij spel heeft en het water vanuit de Noordzee de Oosterschelde in kan stromen en andersom.
Stijging van de zeespiegel
De kering is gebouwd met het idee dat deze tot het eind van deze eeuw voldoende bescherming zou moeten bieden tegen hoge waterstanden. Vanwege de klimaatverandering en daardoor stijgende zeespiegel lijkt het er op dat het eind van deze eeuw niet gehaald gaat worden, maar dat het punt waarom de kering niet meer voldoet al veel eerder wordt bereikt.
Zandhonger
De Oosterschelde kering is gebouwd op een manier die de oorspronkelijke natuur van de Oosterschelde zo min mogelijk zou schaden. Daarom is er indertijd gekozen voor een open constructie met getijdeverschil in plaats van een gesloten dam.
Toch zijn er nadelige gevolgen voor de natuur. één van de problemen is de zandhonger. Door de minder hardere stroming verdwijnen langzaam de zandplaten, wat belangrijke plekken zijn voor trekvogels en zeehonden.
Om dit proces tegen te gaan worden door Rijkswaterstaat in samenwerking met Natuurmonumenten de zandplaten opgehoogd d.m.v. zandsuppletie.
Opnemen tijdens de lockdown
Deze opname is gemaakt tijdens de begin fase van de eerste lock down die ons land trof vanwege de Corona uitbraak. Ik had al eerdere pogingen ondernomen om dit indrukwekkende gebulder op te nemen, maar helaas ligt er een erg drukke weg over de kering waardoor er elke keer te veel verkeersgeluiden op de opnames stonden.
Maar tijdens de eerste weken van de lockdown was er nauwelijks verkeer, zelfs geen vliegverkeer die een goede geluidsopname konden verstoren.