Roger van der Veken

Over Het geluid van Zeeland

Wat valt je op als je in Zeeland woont of op vakantie bent. Natuurlijk, je ziet de omgeving, je neemt foto’s, misschien een video.
Maar let je eigenlijk wel eens goed op de geluiden die je hoort? Wat hoor je als je door de polders fietst, of als je een plaats bezoekt? Zijn de geluiden die je hoort anders dan op andere plaatsen, of zijn er geluiden die je enkel in Zeeland hoort?

Wat is het Geluid van Zeeland

Het geluid van Zeeland is een verzameling van
kenmerkende geluiden en geluidscollages die typerend zijn voor Zeeland.
Dit kunnen natuurgeluiden, industriegeluiden, kunst en cultuurgeluiden en geluiden van mensen en toerisme zijn.
Tezamen vormen deze geluiden een soort akoestische identiteit van Zeeland

Typisch Zeeuwse geluiden

Wat maakt een geluid typerend voor Zeeland? Een lastige vraag. De meeste geluiden zijn ook op andere plekken te horen. Klinkt de Noordzee anders aan de Noord Hollandse kust? Waarschijnlijk wel, maar de Noordzee klinkt op elke plek en op elk moment anders. Je zou daarom kunnen stellen dat elk geluid wat binnen de provincie grenzen is opgenomen een Zeeuws geluid is.
Criteria die voor mij geluiden typerend voor Zeeland maken zijn uniciteit (er zijn geluiden die wel uitsluitend in Zeeland te horen zijn) of de mate waarin ze te horen zijn ten opzichte van andere gebieden. Dit is een geheel discutabele grens, en zal voor iedereen anders zijn.

Voorbeelden van Zeeuwse geluiden

Voor de hand liggend is natuurlijk het geluid van de zee en van de wind. Dit zijn hele herkenbare geluiden, en voor veel mensen een aantrekkelijke eigenschap van Zeeland.
De aanwezigheid van water en wind alom zorgen indirect ook voor veel andere geluiden zoals krijsende meeuwen in de winkelstraat, of de jachthaven waar alle vlaggetjes en touwen in de wind tegen de masten wapperen. Mosselen kletterend in het ruim, of schuddend in de pan, de klappen van kitesurfers op het water….. enkel het water en de wind leveren een onuitputtelijke bron van Zeeuwse geluiden.

Apparatuur en werkwijze

De geluiden worden opgenomen met hoogwaardige, professionele apparatuur om een zo goed mogelijke geluidskwaliteit te bereiken. Er wordt zoveel mogelijk met stereo opnames gewerkt, echter dit is niet altijd mogelijk door omstandigheden als weer en mobiliteit.
De meeste geluiden zijn collages van meerdere opname takes. Er zijn geluidenverzamelaars die vooral onbewerkte opnames laten horen, maar omdat dit vaak hele lange opnames zijn kost het luisteren ernaar veel tijd. Hoewel dit ook erg leuk is om te doen heb ik er voor gekozen om de geluiden kort te houden, door enkel de beste takes te achter elkaar te monteren. Het leuke is dat dit soms een soort geluidsreportage oplevert, zoals bij de geluiden van de Bietentocht en van de Stroa.

Het project

Het geluid van Zeeland is gestart in oktober 2013. Er zijn nog niet zo veel geluiden te beluisteren, vooral omdat het maken en bewerken ervan veel tijd kost. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe geluiden, deze zullen met (on)regelmaat verschijnen. Ook aan deze website en de bijbehorende geluidenkaart van Zeeland wordt nog flink gesleuteld.
U kunt ons volgen op Soundcloud, Facebook en Twitter, zodat u altijd op de hoogte bent als er een nieuw geluid is toegevoegd (of als er andere nieuwtjes te melden zijn).

Mooie geluiden

Er wordt nogal eens gevraagd: Wat is nu het mooiste geluid van Zeeland? Tja, wat is mooi? Je kunt op vele manieren naar iets luisteren. Sommige geluiden laten zich meer als muziek beluisteren. Natuurgeluiden bijvoorbeeld, maar soms ook machines die in een bepaald ritme draaien. En net als bij muziek is de mening erover bij iedereen anders. De één vind het geronk van motoren een geweldig geluid, de ander vind het verschrikkelijk. De één geniet van stilte, de ander wordt er bang van.
Andere geluiden vertellen meer een verhaal, en kunnen heel interessant en bijzonder zijn. Het gaat daarbij meer om de beelden en herinneringen die het luisteren ernaar oproepen.

Steun Het Geluid van Zeeland

De snelheid waarmee dit gerealiseerd kan worden hangt af van de hoeveelheid tijd die er in gestoken kan worden. En hoewel alles gratis te beluisteren is, is het maken ervan niet zonder kosten. Apparatuur, batterijen, benzine, website en foldermateriaal kosten een hoop geld. Dus indien u de Zeeuwse geluiden weet te waarderen help dan mee! Deel de geluiden of stuur tips. Ook zijn er sponsor mogelijkheden, in de vorm van advertenties of een geluidsopname bij een bedrijf. Bij de geluiden van de bijen en van de lammetjes ziet u hoe bedrijven zich op een originele manier presenteren.

Het geluid van Zeeland is een project van Roger van der Veken.
Freelance geluidstechnicus en webontwikkelaar. Voor meer informatie over zijn werkzaamheden zie in-tune.nl

Geluidsvervuiling

Wat Zeeland ook een interessant gebied maakt om akoestisch in kaart te brengen is dat er weinig sprake is van geluidsvervuiling. Er zijn nog veel plekken waar het stil is, of beter gezegd, vrij van storende geluiden van snelwegen en industrie. Dit is vooral prettig voor het maken van geluidsopnames in het veld omdat je dan een betere focus op het onderwerp krijgt. Maar hierdoor wordt bijvoorbeeld ook het geluid van een overvliegend vliegtuig interessant. Juist doordat het zo stil is hoor je dit geluid zeer goed. Je kunt ze van verre horen aankomen, en als hij voorbij is nog lang blijven horen.
De geluidsvervuiling die er wel is levert ook weer typische Zeeuwse geluiden. Industriële geluiden van landbouwmachines, windmolens, dijkwerkzaamheden en de Zeelandbrug zijn daar voorbeelden van.

Geluid als waarneming

Hoewel geluiden meestal onbewust worden waargenomen (mensen zijn doorgaans meer visueel ingesteld) vormen ze vaak wel een belangrijk onderdeel van een ervaring. Neem bijvoorbeeld het even uitwaaien aan het strand. Het prettige gevoel wat dit voor bij mensen oproept wordt niet alleen veroorzaakt door het voelen van de harde wind en het zien van hoge golven, maar voor een belangrijk deel ook door het horen van het gebulder van zee, golven en wind.
Geluiden zijn dus een interessante en belangrijke waarneming, die bij het terughoren een levendige herinnering kunnen oproepen aan een moment of een plek waar je bent geweest.

En dus

Kortom, geluiden zijn leuk, interessant, mooi, beeldend, een herinnering, fantasie prikkelend, leerzaam, lelijk, irritant, beangstigend, opwekkend, et cetera. Binnen het thema van Zeeuwse geluiden levert dit een zeer divers en originele impressie op van deze provincie.