Afgelopen zomer was ik als artist in residence drie weken te gast op de Bunder in ‘s-Heer Arendskerke om te werken aan een geluidskunstwerk. Met als resultaat een soundscape, een geluidendouche en een live klankperformance tijdens de presentatie.
Tijdens mijn verblijf maakte ik geluidsopnames van allerlei omgevingsgeluiden op de Bunder en geluiden die andere artists in residence tijdens hun verblijf produceerden. De opnames verwerkte ik in een soundscape, genaamd een bunder geluid. Een bunder geluid was tijdens de presentatie te horen in een geluidendouche en is nu ook te beluisteren via Spotify en Bandcamp:
Of beluister via Bandcamp (voor degene zonder Spotify):
Opname locatie: De Bunder, Panhoeveweg, S-Heer Arendskerke
De soundscape
De soundscape Een bunder geluid is gemaakt van uitsluitend geluiden die zijn opgenomen op de bunder. Sommige geluiden zijn goed herkenbaar, andere zijn lastig te herleiden als je niet bekend bent met het terrein. De rode draad wordt gevormd door fragmenten van verhalen en gedichten die zijn opgenomen tijdens de taalmiddag “een Bunder taal” en van een aantal andere kunstenaars die deze zomer als artist in residence op de Bunder verbleven.
Hieronder in willekeurige volgorde een volledig overzicht van de voorbijkomende geluidsopnames:
fragmenten van gesproken voordrachten en verhalen door:
Thomas Verbogt, Maria Barnas, Layla de Muynk, Rik Meijers, Irma van Osch
muzikale flarden van Boi Akih
geluiden van het terrein en omgeving:
wuivend riet, groot hoefblad in de wind, harry de hakselaar, de klokkentoren van s-Heer Arendskerke, de vuurkorf, regen op de caravan, regen op de luifel, vallende bladeren op de joert, klanken vanochtendgloren, percussie op New Forest (de door Hein Verwer gemaakte pyramide), kraaien en duiven in de avond, belletje uit de joert, stokje langs dak van joert, het dakraam van de caravan, het graven in de grond door Pien Vroonland
De geluidendouche
Tijdens de eindpresentatie was Een bunder geluid te horen in de speciaal voor de Bunder ontwikkelde geluidendouche. Het idee hierachter was dat de bezoekers zodra ze onder de ‘douche’ gingen staan de soundscape van bovenaf heel gericht over zich heen konden laten komen.
Om dit te realiseren maakte ik een hangende geluidsinstallatie met twee plafond inbouw speakers en een mp3 speler met bewegingssensor die het geluid automatisch begon af te spelen zodra er iemand onder kwam.
De installatie hing in een tentoonstellingstent van het ‘Museum van de Verbeelding’. ontwikkeld door Rob Maaskant. Op het terrein van de Bunder vond ik nog twee oude gemeente bankjes die ik ombouwde tot een zitgedeelte onder de douche, waardoor het geheel een sauna/welness achtige sfeer kreeg. De temperaturen in de tent liepen onder de volle zon dusdanig op dat het tot een heuse sauna belevenis resulteerde bij de bezoekers. Gelukkig was er voorzien in handdoeken
De eindpresentatie
Behalve de opening van de geluidendouche en een terugblik op de door de andere deelnemers aan het artist in residence project gemaakte werken, zorgde ik samen met een groep bevriende muzikanten ook een volledig geïmproviseerde klankperformance in de tuin. De groep bestond uit: Jaap Verseput op o.a. bas clarinet, Rob Maaskant op Indonesische gamelan en Pjingels (bloemvormige ijzeren percussieschalen), Denz de Kroon op o.a. didgeridoo, tongue drum en diverse percussie, Connie Alblas op handtrommel, fluit, rainsticks en klankschalen, en ik maakte allerlei geluiden op mijn geluidentafels.
Het publiek liet zich gezeten op het zonovergoten grasveld heerlijk onderdompelen in alle klanken die voorbij kwamen.
foto impressie van mijn artists in residence verblijf
Over de Bunder
De Bunder (officiële naam “Een bunder kunst”) is een prachtige landschapstuin, voedselbos en een plek waar kunst en cultuur in vele vormen de ruimte krijgen. Zo is er een vaste collectie beelden verspreid over de tuin (die door de tijd langzaam maar zeker overgenomen worden door de natuur), en worden er tijdelijke exposities, voorstellingen met taal, dans en concerten georganiseerd. Dit alles in de buitenlucht op diverse locaties in de tuin, of in de Joert, het sfeervolle en kloppende hart van het terrein.
De bunder is van oorsprong een lapje landbouwgrond (een bunder is gelijk aan een hectare) wat in 1993 is aangekocht door Sjaak en Anja Allemekinders uit ‘s-Heer Arendskerke. Samen hebben ze het terrein gaandeweg omgetoverd in een parkachtige tuin met bomenlaan, heggen, kruidentuinen, oude fruitbomen en grasvelden. Sinds een paar jaar is het terrein uitgebreid en is er ook een voedselbos bij gekomen. Het is een heerlijke plek om te zijn, je kunt er zowel een weldadige rust ervaren, maar ook de bruisende energie voelen van alle creatieve mensen en ideeën die er rond waren. Een soort oase in de polders van Zuid Beveland, absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken!
Voor meer informatie zie de website van Een Bunder Kunst