Het geluid van water wat door een pomp wordt afgevoerd klinkt vrij saai, als een soort monotoon gebulder. Maar onder water klinkt dit heel anders! Doordat het water met grote druk door een nauwe doorgang wordt gevoerd ontstaan er vele onderwater stromen en mini draaikolkjes, die voor een hoop geruis en gebubbel zorgen.
Opname locatie: Zuiddijk, Ouwerkerk
Onderwateropname
Het maken van geluidsopnames onder water levert vaak verrassende resultaten op. De hydrofoon (onderwater microfoon) die ik hiervoor gebruik kun je simpelweg aan een lange kabel in het water laten zakken tot wel 10 meter diep.
Met deze werkwijze kun je makkelijk op allerlei plaatsen onder water ‘luisteren’ maar weet je van te voren niet echt wat je gaat horen. Je bent niet bekend met hoe het klinkt in de onderwater wereld, en meestal zie je ook niet wat er zich onder het wateroppervlak afspeelt.
Wild water, kalm water
Het gemaal bij Ouwerkerk kan zo’n 470000 liter water per minuut spuien, wat boven aan de dijk staand behoorlijk wild en heftig klinkt. Maar onder water klinkt het rustiger, een beetje gedempt. Ook veel diverser en speelser. Een klein stukje de hydrofoon verplaatsen geeft gelijk een heel ander soort geluid. Elk draaikolkje klinkt anders!
Gemaal Duiveland
Het gemaal Duiveland is de officiële naam van het gemaal bij Ouwerkerk en heeft als doel om het overtollige regenwater uit de polders van Ouwerkerk en Oosterland af te voeren naar de Oosterschelde. Het oorspronkelijke gemaal, het oude stoomgemaal Viane, stond iets verderop aan de Beijerseweg en stamt uit 1878. Tegenwoordig is dit particulier bezit en is nog niet zo lang geleden prachtig gerestaureerd en omgebouwd tot woonhuis. In 1957 is het aan de Zuiddijk gelegen nieuwe gemaal in gebruik genomen. Dit gemaal is in 2019 vernieuwd en uitgerust met twee Schroefcentrifugaalpompen, elk met een capaciteit van 235 m³/minuut (bron: gemalen.nl)
Vispassage
Bij het gemaal is in 2014 ook een vispassage aangelegd. Door middel van een in- en uitlaat buis die onder de dijk door lopen, en door het gebruik van visvriendelijke pompen kunnen de Zeeuwse trekvissen, zoals de glasaal, de driedoornige stekelbaars, spiering, bot en brakwatergrondel weer ongehinderd vanuit de Oosterschelde het zoete polderwater in zwemmen, en andersom. Dat de vispassage goed werkt blijkt wel uit het feit dat er in het eerste jaar nadat hij in gebruik is genomen al bijna 35000 vissen doorheen zijn gegaan.
De vispassage is een project van het waterschap Scheldestromen, en is onderdeel van het Deltaplan voor Zeeuwse vismigratie