Tijdens een wandelingetje door de polder van Noordgouwe was plots een leven van jewelste te horen afkomstig uit een oude wilg. Bij nadere inspectie bleek het afkomstig uit een spechtennest waarin een aantal jonge spechten net waren uitgekomen en zaten te piepen om eten.
Opname locatie: Zuidbos weg, Noordgouwe
Op de achtergrond hoor je nog een ietwat gefrustreerde ouder die mijn aanwezigheid nabij het nest niet kon waarderen. Mijn excuses hiervoor, heb het daarom ook maar kort gehouden zodat de monden weer gevoed konden worden 🙂
De Grote Bonte Specht
De grote bonte specht is voor de meesten herkenbaar aan het geroffel of getimmer wat je vaak hoort in een bosrijke omgeving. Door te roffelen wordt het territorium afgebakend, en het timmergeluid is afkomstig van het bouwen van het nest.
Het is niet echt een typisch Zeeuwse vogel, eigenlijk komt hij in vergelijking met andere gebieden hier niet zoveel voor. Toch kun je hem regelmatig zien en horen in de Zeeuwse bossen, maar ook in de polders is hij regelmatig te spotten.
Op onderstaande afbeelding zie je een overzicht van de verspreiding van de specht over Nederland tussen 2013 en 2015.
Grote Bonte Specht: Verspreiding en aantalsontwikkeling, Bron: SOVON Vogelonderzoek
De Wilg
Wat het geluid wel wat specifieker tot een Zeeuws geluid maakt is dat het nest zich bevond in een oude wilg. De wilg is een soort die echt in het Zeeuwse landschap thuis hoort en veel te zien is. Hij houd van een natte biotoop en kan zeer goed tegen langdurige natte voeten. De oudere exemplaren zijn vaak prachtig om te zien, vol gaten en holen waar behalve spechten vele andere diersoorten hun habitat hebben. Andere holenbroeders, vleermuizen en vele soorten larven en insecten. Die op hun beurt weer voedsel betekenen voor mezen en spechten, dus de keuze van deze specht om in een wilg te nestelen is een erg handige!
Wilgje planten
Een wilg is heel eenvoudig te planten. Je hoeft maar een afgeknipte tak in de grond te steken en je hebt binnen een jaar al een bloeiend wilgenboompje. En omdat ze veelal worden geknot is er altijd wel een groot aanbod aan wilgentenen. Dus tegen iedereen die op een snelle en eenvoudige manier wil bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit zou ik willen zeggen: plant eens een wilgje!
Prachtig!