Het sjouwen met zakken, schroten van mout, spoelen van ketels, afwegen van hop, pruttelende brouwketels, en af en toe een zucht van de hard werkende bierbrouwer… Het komt allemaal voorbij in het geluid van bier brouwen, opgenomen in brouwerij de Stulp in Renesse.
Opname locatie: Brewpup de Stulp, Renesse
Hoe klinkt bier brouwen eigenlijk?
Bij binnenkomst in de Stulp glimmen de RVS ketels en buizen je van een afstand al tegemoet. Achterin de bar is door een grote ruit het complete brouwproces te zien en dat ziet er prachtig uit! Ketels, tanks, buizen, slangen, metertjes….
Maar vanwege hygiëne is het een afgesloten ruimte waardoor je niet kunt horen hoe het brouwen nu eigenlijk klinkt. Terwijl het zulke mooie geluiden zijn.
Omdat het brouwen van bier een grote diversiteit aan geluiden voort brengt heb ik om deze geluidscollage goed op te kunnen nemen gebruik gemaakt van verschillende microfoon types. Behalve de ‘standaard’ condensator microfoon heb ik ook gebruik gemaakt van contactmicrofoons waardoor het klinkt alsof je met je oor tegen een pruttelende ketel aan staat.
En tijdens het koken van de Wort mocht ik ook mijn hydrofoon (onderwatermicrofoon) in het borrelende prutje hangen waardoor het klinkt alsof je met je hoofd echt in de ketel hangt. Wat overigens niet is aan te raden;-)
Brouwerij de Stulp
Bar de Stulp is al jaren een begrip op Schouwen Duiveland en omstreken en ook vele toeristen weten het café goed te vinden. In 2021 hebben de eigenaren Roy Lanser en Remo van Hengel samen met Menno Bijmolt de handen ineengeslagen en na een flinke verbouwing was de brouwerij een feit en mag de Stulp zich een heuse brewpub noemen.
Met Menno aan het roer als meester bierbrouwer rolden de eerste biertjes in 2022 van de tap en vonden gelijk gretig aftrek onder de enthousiaste bezoekers.
De brouwerij bestaat uit o.a. een 560 liter kookketel, 6 vergistingsketels en twee lagertanks waardoor de craft bieren de tijd kunnen krijgen die het nodig heeft.
Er worden diverse soorten bier gebrouwen, zoveel mogelijk met lokale ingrediënten en met namen als Zeezon, Diepzee, Zeeuws Zwart en Zeemist wordt het lokale karakter benadrukt.
Inmiddels worden de bieren ook in blik verkocht in diverse regionale horeca en drankwinkels.