Roger van der Veken

Het geluid van een windturbine

Opname locatie: Oostzeedijk, Kats
Opname datum: 11-04-2014


Koptelefoon op en riemen vast!
Een geweldige geluidsbeleving deze windturbine in stereo tijdens windkracht 7 aan de Oosterschelde. De collage bestaat uit een aantal opnames waarbij de turbine steeds dichter benaderd is. In het eerste deel, op een afstand van ca. 50 meter, hoor je veel windgeluid, en een messcherpe fluittoon van de rotorbladen die snijden door de wind.

windturbine3Download Het geluid van een windturbine (3.07min ‚ā¨1.21)

Naarmate de microfoons dichterbij komen worden meer de geluiden van de gondel hoorbaar, en wordt het stereo beeld breder. In het laatste deel is de afstand nog maar ca. 5 meter, vrijwel recht onder de rotorbladen. Vanuit deze positie zijn de microfoons omhoog, op de scherpe kant van de bladen gericht, waardoor het lijkt alsof je ze hoort ‘klepperen’. Misschien is dit ook wel zo.

In de greppel
Bij het opnemen van het geluid van een windturbine heb je twee lastige kwesties. Ten eerst moet het (vrij hard) waaien willen ze geluid maken, en daarbij staan ze doorgaans op hele open plekken. De wind moet natuurlijk vrij doorgang hebben. Zo ook bij deze. Een voordeel is wel dat de meeste goed toegankelijk zijn en je met de auto dicht bij kunt komen. Door de microfoons laag, achter de open autodeur te houden kon ik redelijk goed de wind uit de microfoons houden. Om echt dichtbij te komen moest er nog wel een stukje kale akker overbrugd worden. Geen optie met de auto, maar gelukkig liep er vlak langs een vrij diepe greppel waarin ik kon schuilen voor de wind. Liggend in een bedje van brandnetels, dat wel. Maar ja, wie mooie opnames wilt moet (soms) pijn lijden ūüėČ

Gegevens van de windturbinewindturbine
Type: vestas V90
Rotor diameter: 90 meter.
Bouwjaar: 2007
Locatie: windturbine park Kats
Eigendom: Zeeuwind en Camperwind B.V.
Meer informatie over dit park op de website van Zeeuwind

Geluidsoverlast
Dat windturbines veel geluid produceren is zeker na het beluisteren van deze opname wel duidelijk. Dit is dan ook een veel aangevoerd argument als het gaat om bezwaren tegen het plaatsten van windparken. Ik vraag me wel af of de geluidsoverlast vooral afkomstig is van het draaien van de wieken zoals in deze opname te horen is, of meer het laagfrequente geluid wat door de inwendige trafo wordt gegenereerd zoals je kunt horen in deze opname In de mast van een Windmolen

Mooi of niet
Windparken voorzien ons in steeds grotere mate van energie, die we ook in steeds grotere mate gebruiken. Het is natuurlijk noodzakelijk en vanzelfsprekend dat we de wind gebruiken voor onze energiebehoefte, en zullen we de nadelen ervan moeten ondervinden. En ervan uitgaan dat de technieken zich steeds verbeteren waardoor stillere en kleinere exemplaren rendabel worden. Maar het zijn wel industrie geluiden, en zouden misschien op veel grotere schaal in industrie gebieden geplaatst moeten worden. Die zijn doorgaans toch al lawaaierig en lelijk. Hoewel ik het geluid prachtig vind, en ze ook best mooi en indrukwekkend zijn om te zien, lijkt het me geen aantrekkelijk idee om de hele kustlijn van Zeeland er mee vol te zetten.

 

Het geluid van een windturbine op de Geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image