Roger van der Veken

Heen en weer met een trekvlot

Opname locatie: Zuidwellewekken, Noordwelle
Opname datum: 21-06-2019


Als je een wandeling maakt door de polder van Noordwelle richting Serooskerke via het deels onverharde wandelpad kom je een trekvlot tegen waarmee je een brede sloot over kunt steken. Altijd leuk, met spierkracht aan een touw trekken en je drijft naar de overkant. Wat nog leuker is is dat dit onverwacht een heel grappig geluid maakt.

Heen en weer met een trekvlot Download Heen en weer met een trekvlot (2.14 min €0)

Trillende touwen

Behalve het dreunen van het vlot tegen de wal hoor je vooral het geluid van de touwen. Door het trekken komt er spanning op te staan en gaan ze heel snel trillen in de metalen ogen waar ze doorheen lopen. Dit geeft een soort ratelend geluid waardoor het bijna klinkt als een motor. Voor deze opname heb ik mijn recorder aan de kant gelegd en ben heen en weer gegaan met het trekvlot. Je hoort hem eerst naar de overkant gaan en dan weer terug.

Trekvlot Noordwelle

Trekvlot Noordwelle

Er zijn op Schouwen Duiveland een aantal van deze trekvlotten te vinden. Behalve deze weet ik er één in Schuddebeurs waarmee je vanuit het bos naar de Schouwse Dijk kunt geraken. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer, maar helaas kon ik op internet hier geen overzicht van vinden.

De wandelroute

Het wandelpad wat je moet volgen om bij het vlot te komen is een onderdeel van het Wandelnetwerk Zeeland. Via knooppunten is er een dekkend wandelnetwerk aangelegd met een totale lengte van ruim 2200 kilometer. Het wandelnetwerk Schouwen-Duiveland (langs water en land) is hier een onderdeel van en is ongeveer 340 kilometer. Je hoeft deze natuurlijk niet helemaal te lopen om een vaartochtje met het vlot te kunnen maken. Het voordeel van zo’n knooppunt route is dat je zelf bepaalt hoe ver je gaat. Verdwalen kun je niet, alle routes zijn prima aangegeven met knooppunt paaltjes.

Een overzicht van alle wandelnetwerken in Zeeland kun je vinden op de site van het VVV Zeeland.

Kloosterroute

Binnenkort zal het trekvlot ook onderdeel worden van nóg een wandelroute. In samenwerking met Kloosterwelle (kloostergemeenschap in Noordwelle) zijn we hard aan het werken aan een digitale routekaart met daarop de locaties van alle kloosters die zich vroeger op Schouwen Duiveland bevonden. Een uitgebreid project waarbij behalve de locaties en routes ook een schat aan informatie over deze kloosters te vinden zal zijn. Het is de bedoeling dit project in de zomer van 2019 te presenteren, wordt vervolgd dus!

Heen en weer met een trekvlot

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image