Roger van der Veken

Biets’nBietjes

Wat is Biets‘nBietjes?
Biets‘nBietjes is een muzikale compositie die volledig is opgebouwd uit geluiden die in Zeeland zijn opgenomen. Door middel van samples en loops is er van deze geluiden een compositie gemaakt die bestaat uit drie delen: “Herrie in de schaapskooi”, “Uit volle borst” en “Voorheen ruumde we dat op” en duurt ongeveer 13 minuten.
Biets, een vrije vertaling van Beats, en Bietjes, Zeeuws voor beetjes of kleine stukjes, is een idee wat is ontstaan naar aanleiding van het verzoek van de Kunst en Cultuurroute Midden Walcheren om met Het geluid van Zeeland deel te nemen aan de kunstroute 2015.

Zijn geluiden kunst?
Bij een kunstroute denk je meestal aan iets met schilderijen en beeldhouwwerken. Hiervan is het heel duidelijk dat het kunst betreft. Door mensenhanden gemaakte realistische of abstracte voorwerpen, ontstaan vanuit fantasie. (dit is geen officiële definitie, maar mijn eigen simplistische poging om het begrip ‘kunst’ te omschrijven)
De geluiden die ik opneem zijn echter natuur getrouwe registraties van wat er buiten zoal te horen valt, en heeft naar mijn idee niet zoveel met kunst te maken. Natuurlijk, er zitten mooie geluiden bij die prettig zijn om naar te luisteren en in die zin wel een zelfde soort emotie kunnen oproepen als kunst.

En er zit muziek in
Als geluiden op zich zelf geen kunst zijn, kun je het er natuurlijk wel van maken. Bekend zijn bijvoorbeeld zogeheten Soundscapes of geluidssculpturen, waarbij er een soort  ‘landschap van geluiden’ wordt gemaakt die een bepaalde sfeer oproepen. Dit al dan niet in combinatie met muziekinstrumenten. Een bekend pionier van deze stijl is Laurie Anderson.
Hierover nadenkend ontstond bij mij de vraag of het mogelijk zou zijn om muziek te maken die enkel is opgebouwd uit de geluiden die ik in de afgelopen twee jaar verzameld heb. Vaak zitten er in natuuropnames al ritmes, dat was me al eerder opgevallen. Bijvoorbeeld ritmisch gakkende Ganzen, het draaien van een scheepsmotor of auto’s die over de Zeelandbrug rijden.
Toen ik met dit idee alle opnames weer terug ging luisteren bleek er eigenlijk in alle geluiden wel muziek te zitten. Soms een ritme, soms een melodielijn. Het was enkel zaak om deze muzikale eigenschappen eruit te halen en op de juiste plek te krijgen.

Het resultaat
Na een paar maanden puzzelen, knippen en schaven (oftewel editen en mixen) is er een uniek Zeeuws muziekstuk ontstaan.  Zoals gezegd, bestaande uit drie delen die totaal verschillend zijn van elkaar, maar toch naadloos in elkaar over gaan.

  1. Herrie in de schaapskooi. Hierin voeren lammetjes de boventoon.
  2. Uit volle borst. Een duet tussen een Zanglijster en een Roodborst, onder begeleiding van graafmachines.
  3. Voorheen ruumde we dat op. Een soort rap gebaseerd op het verhaal van de schapenboer.

Zijn de geluiden nog te herkennen?
Ja, voor een groot deel wel, al zijn ze in sommige gevallen dusdanig ingekort dat het herkennen van het origineel niet eenvoudig is. Een klein deel van de geluiden is behoorlijk vervormd door middel van effecten zodat het origineel niet meer is te herleiden. Zo is het geluid van een fluitend dranghek in de wind met behulp van MIDI omgezet naar een soort orgelmelodie.
In onderstaande folder zie je welke geluiden er in de verschillende tracks zijn gebruikt

De Biets‘nBietjes folder:
De Biets’nBietjes folder bietsnbietjes folder

  
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image