Roger van der Veken

Het geluid van honingbijen

Opname locatie: De Zuidbos, Noordgouwe
Opname datum: 16-05-2014


Het zoemende geluid van bijen wordt eigenlijk veroorzaakt door hun uitwendige skelet en niet door hun vleugels. Door het skelet heel snel te bewegen gaan hun vleugels wel slaan (zo’n 190x per minuut), maar wat je vooral hoort is het trillende geluid van het harde skelet.

Het geluid van bijenDownload Het geluid van Honingbijen (4.18min €1.21)

Wat hoor je nog meer
Doordat het van heel dichtbij is opgenomen kun je toch meer horen dan dit. Het slaan van de vleugels maakt wel wat geluid wat je goed hoort als er ééntje vlak langs de microfoon vliegt. Je hoort het verplaatsen van lucht, en zelfs hun vleugels tegen de microfoons klapperen. Tijdens het maken van deze opname dacht ik eerst dat ze met velen mijn oren invlogen, maar ik moet altijd even wennen als ik met een koptelefoon en microfoons rondloop. Mijn oren zitten dan eigenlijk anderhalve meter van mij vandaan.
Grappig vind ik de tikkende geluidjes die je regelmatig hoort. Er valt bij de in/uitgang van de bijenkast er nogal eens eentje loodrecht naar beneden, om vervolgens weer overeind te krabbelen en zich weer in drukte te storten. Ik weet niet waarom dit is, ik vermoed door het gedrang.

Zeeuws geluid of niet
Eigenlijk is het geluid van bijen niet echt een typisch Zeeuws geluid. Ik geloof niet dat Zeeland bekend staat om zijn grote bijenpopulatie. Waarom dan dit geluid?
Wel, de directe aanleiding was een tip dat er een bijenvolk bezig was zich te verplaatsen, en dat dit een fantastisch geluid gaf. Het was bij mij om de hoek, en daarbij prachtig droog en windstil weer. Dit betekent bijen in stereo, omdat ik dan met meerdere microfoons kan werken. Een buitenkans dus, dit geluid valt niet vaak te horen, laat staan goed te registreren.
Hoewel om de hoek, was ik helaas nét te laat om de enorme bijenwolk op te nemen, deze zat inmiddels hoog in de coniferen. Toch was het nog behoorlijk onrustig rondom de bijenkast.  Beschermd met masker en handschoenen lukte het om de microfoons zeer dicht bij de ingang te houden, wat maakt dat wanneer je met koptelefoons luistert het nog steeds lijkt alsof ze je oren invliegen!

Opname geluid van bijen
Vanwege het bijzondere geluid, en omdat de bij als soort wel wat extra publiciteit kan gebruiken gezien de problemen met de bijensterfte, heeft de commissie voor Zeeuwse geluiden het toch goedgevonden om hem op deze site erbij te zetten.
Het zijn tenslotte ook Zeeuwse bijen.

 

 

Opnamelocatie De Zuidbos
De Zuidbos is een biologisch tuinbouwbedrijf, gelegen net buiten Noordgouwe.
Je kunt er de heerlijkste zelf geteelde groente kopen in de bijbehorende groentewinkel, of op de wekelijkse zaterdag markt. Tevens zijn ze leverancier van restaurants die biologisch & lokaal geteelde groentes op de menukaart hebben staan.

zuidbos markt

Op dit moment staan er twee bijenkasten op het erf. Dit had er met deze volksverhuizing één meer kunnen worden, maar helaas vloog de wolk direct de hoogte in, te hoog om te kunnen vangen.
Misschien was dit wel gelukt als ze niet eerst mij hadden gebeld vanwege het geluid, maar direct een theedoek over de zwerm hadden gegooid. Maar ja, dan hadden we dit geluid misschien wel niet gehad……
Dus mensen van De Zuidbos, bedankt voor de tip. Hopelijk kunnen jullie het geluid waarderen.

 

Het geluid van bijen op de kaart

 

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image