Roger van der Veken

Meeuwen bij de Neeltje Jans ♫

Opname locatie: Oosterschelde kering, Neeltje Jans
Opname datum: 19-04-2017


De Oosterschelde kering is een geliefde plek onder de Meeuwen waar met name de Zilvermeeuw en de kleine Mantelmeeuw grote kolonies vormen. Altijd een prachtig gezicht hoe zij zich door de thermiek voort laten stuwen en rakelings langs en over de dam scheren. (Helaas wel met als gevolg dat er veel worden aangereden, vooral wanneer de jonge Meeuwen net zijn uitgevlogen).

Meeuwen bij de Neeltje Jans Download Meeuwen bij de Neeltje Jans (23.18 min €2.50)

Het geluid van Meeuwen

Het geluid van Meeuwen is wat mij betreft een ondergewaardeerd vogelgeluid. Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby’s maken, of lachende oude kerels. In deze opname van een grote groep aan de Oosterschelde kant van de kering komen ze allemaal voorbij. Heerlijk om naar te luisteren!

Waarom roepen ze eigenlijk?

De verschillende geluiden die Meeuwen maken hebben ook verschillende betekenissen. Ze roepen om aandacht van het andere geslacht, om te waarschuwen voor gevaar, hun territorium te verdedigen, jonge Meeuwen roepen (bedelen) hun ouders om eten. Om aan te geven dat ze sterk en gezond zijn, en om boven het gebulder van golven en het geschreeuw van hun soortgenoten uit te komen doen ze dit veelal op een luid volume.
(Bron: Waarom krijsen meeuwen zo hard? Trouw, 14-8-2006)

Lastige opname

Hoewel ik met enig sjouwwerk vrij dicht bij de Meeuwen kolonie kon komen (te voet, dus alle apparatuur op de schouder….) heb ik meerdere pogingen ondernomen om een goede geluidsopname te kunnen maken. In de eerste poging was er sprake van een redelijk forse westenwind, wat als voordeel had dat ik de microfoons goed uit de wind kon houden (aan de Oosteschelde kant zit je dan achter de dam), maar wat ook betekende dat het geluid van de drukke N57, en de windmolens de opnames te veel overheersten.
Bij de tweede poging kwam er een lichte wind uit het oosten, en met betere windkapjes op mijn microfoons werkte dit een stuk beter. Hoewel je de weg altijd wel blijft horen was deze nu veel verder op de achtergrond, en kon ik verstopt achter wat struikgewas ongehinderd een lange stereo opname maken van de Meeuwen.

Opnames meeuwengeluid Opnames meeuwengeluid

Meeuwen bij de Neeltje Jans op de geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

4 reacties op Meeuwen bij de Neeltje Jans ♫

  1. Robert de Romph says:

    Wonderlijk mooi, Roger!

  2. Helga says:

    Geweldige opnamen dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image