Roger van der Veken

Onderwater fantasie

Opname locatie: Diverse locaties in Zeeland
Release datum: 25-02-2016


Wat zou een kwal horen (als hij dat zou kunnen) tijdens een reis naar de bodem van de zee? Deze onderwater fantasie begint aan het oppervlak van de zee, en daalt langzaam af naar de diepte waar vreemde wezens voorbij komen. Om vervolgens weer terug te komen aan het oppervlak.

Download UnderwaterfantasyDownload Onderwater fantasie (11.54min €6.05)

Wat, hoe, waarom dit fantasie geluid?
Deze soundscape is volledig opgebouwd uit geluiden die zijn opgenomen in Zeeland, al zijn de meeste originele geluiden niet meer te herkennen doordat ze zijn vervormt. Dat wil zeggen: ze zijn vertraagd, omgekeerd en soms voorzien van speciale effecten, zoals delays (creëren een soort echo), pitch shifters (veranderen toonhoogtes) e.d.
Enkel het geluid van de Noordzee wat hoorbaar is in het begin en het eind is redelijk intact gebleven.

 

pleingoed1200Pleingoed
De soundscape is gemaakt in opdracht van het pop-up project Pleingoed en was de gehele zomer van 2015 in een loop te horen in de dome (een kunstobject/paviljoen geïnspireerd door een kwal) bij de Dikke Toren te Zierikzee

 

 

 

Fjoertoer RenesseFjoertoer Renesse
Ook is het geluid te horen geweest tijdens de Fjoertoer Renesse 2015 als geluidseffect bij de Koepel van Kianoosh Gerami van EK Gallery

 

 

 

 

Echte onderwater opnames
Leuk zo’n onderwater fantasie, maar hoe klinkt het nou echt onder water?
Dit zou ik graag laten horen, maar helaas beschik ik niet over de juiste apparatuur om onderwater geluid mee op te nemen. Hiervoor zijn speciale en kostbare microfoons nodig (Hydrofoons). Hopelijk kan ik ooit zo’n Hydrofoon aanschaffen, zodat ook de Zeeuwse geluiden onder water in kaart kunnen worden gebracht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image