Roger van der Veken

Populieren bij Bommenede ♫

Opname locatie: Zonnemairse dijk, Zonnemaire
Opname datum: 04-07-2017


Dank zij een betere voorbereiding en apparatuur is deze opname van een hogere kwaliteit dan die van één van mijn eerste opnames die ik maakte voor Het geluid van Zeeland, het geluid van populieren in de wind.
Luister naar het imponerende geluid van bulderende, gierende, zuchtende en sissende Populieren in stereo, 9.5 minuut

Populieren bij Bommenede Download Populieren bij Bommenede (9.48 min €2.50)

Tijd voor een nieuwe opname

Er waren een aantal redenen om dit geluid opnieuw op te nemen. Ten eerste was de kwaliteit van de eerste opname nogal matig. Ik beschikte nog niet over de juiste apparatuur en ook qua opnametechniek had ik nog het één en ander te leren. (Dit is nog steeds wel het geval, het vak van field recording is een oneindig leerproces, wat één van de vele leuke kanten er van is!)

Daarbij zijn de Populieren die ik toen heb opgenomen vorig jaar omgegaan en missen we het geluid hiervan in onze tuin.
Zodoende dus tijd voor een nieuwe opname. Deze groep Populieren staat rondom een weiland aan de Zonnemairse dijk, en had voor mij het voordeel dat aan de rand er een greppel is waarin ik zelf uit de wind kon blijven tijdens het maken van de opname en daardoor mijn stereo apparatuur kon gebruiken.

Populieren bij Bommenede

Populieren bij Bommenede

Populieren bij Bommenede

Populieren bij Bommenede

Verdwijnende Populieren

Het aantal Populieren in Zeeland is flink aan het afnemen. Het waterschap Scheldestromen is in 2016 begonnen met het rooien van 25000 exemplaren omdat ze te oud worden en een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Dit wordt gefaseerd uitgevoerd, per jaar zullen er 2500 verdwijnen. Ze worden gelukkig vervangen door andere boomsoorten wat moet zorgen voor een diverser landschap en minder onderhoudskosten. Wel begrijpelijk, maar ook jammer omdat het zulke indrukwekkende bomen zijn met een heel kenmerkend geluid.

Populieren klinken altijd anders

Deze opname is gemaakt met een windkracht 5 á 6, behoorlijk stevig dus. Bij zulke harde wind maken de bomen een indrukwekkend en krachtig geluid. Wat ik vooral mooi vind is de dynamiek, soms valt het even weg om vervolgens in alle hevigheid weer los te barsten en in golven over je heen te komen. Maar ook bij zachte wind kun je ze goed horen. De populier is een boomsoort die bij de minste wind al hoorbaar is, maar dan als een lispelend en ruisend geluid (ook wel zwatelen genoemd). Een geluid wat nooit gaat vervelen!

Populieren bij Bommenede op de geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image