Roger van der Veken

Soundwalk bij de Westkapelse kreek

Opname locatie: Westkapelse kreek, Westkapelle
Opname datum: 18-03-2015


Verbazingwekkend hoeveel vogels van diverse pluimage je ontmoet tijdens een rondwandeling om de Westkapelse kreek. Een klein, maar mooi stukje natuur tussen Westkapelle en Boudewijnskerke. De tocht begon vlak bij Boudewijnskerke en liep vanaf daar rondom de kreek.

De Westkapelse kreekDownload Soundwalk bij de Westkapelse kreek (6.01 €1.21)

Geluid van Kieviten
Toen ik net op pad was werd ik al verrast door twee kievieten boven het land die op redelijk korte afstand heen en weer vlogen. Kieviten maken een grappig soort geluid. In een commentaar op Soundcloud vergeleek iemand het met het geluid van piepend speelgoed, en dat klopt wel aardig vind ik. Ze waren wel lastig te ‘vangen’ aangezien ze vooral te horen zijn tijdens hun snelle en spectaculaire vliegbewegingen.

Onverwachte geluiden
Er volgde een boeiende tocht op zoek naar geluiden. In deze collage zit een selectie van alle geluiden die ik heb opgenomen, min of meer in volgorde van de wandeling. Je hoort o.a. voorbijkomen: Eenden, Meerkoeten, Meeuwen, Roodborstjes, wuivend riet, het overlopen van sloten, wat landbouwmachines op de achtergrond. Bijna aan het eind van de tocht liep ik langs een terrein waar een man aan het werk was en waar wat kleinvee rond scharrelde. Waaronder de kakelende kalkoen die je hoort vanaf minuut 4.10 in deze track. Een onverwacht geluid, zomaar loslopend in de Zeeuwse polder.

westkapelsekreek-1200Overloop Westkapelse kreek
Rondom de kreek
loopt vlak langs de oevers een prachtig wandelpad. Leuk is het zelfbedienings kabelveer waarmee je jezelf naar de overkant van een zijtak van de kreek kunt trekken. De wandeling die ik voor deze opnames heb gemaakt liep ongeveer zo:

rondwandeling-westkapelsekreek

De Westkapelse kreek
Is ontstaan nadat de zeedijk bij Westkapelle in 1944 was gebombardeerd door de geallieerden met als bedoeling het gebied onder water te zetten zodat het eenvoudiger zou zijn om Walcheren te bevrijden van de Duitse bezetter. Door dit bombardement en de doorgebroken dijk werd het dorp Westkapelle vrijwel geheel verwoest.
Voor meer informatie over deze gebeurtenis zie Wikepedia, Inundatie van Walcheren

 

soundwalk bij de Westkapelse kreek op de geluidenkaart

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Deel dit geluid:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image