Roger van der Veken

Het geluid van lammetjes

Opname locatie: Kruipuitsedijk Oudelande
Opname datum: 11-04-2014


Het geluid van de lente is bij uitstek het geluid van blatende lammetjes. En voor Het geluid van Zeeland moeten dat natuurlijk wel Zeeuwse Schapen zijn. Na enig zoeken kwam ik uit bij Schapenboerderij De Schaapskooi in Heinkenszand. Zij zijn één van de grootste melkschaap boerderijen van Zeeland, en één van de weinige met het Zeeuwse Melkschaap als voornaamste ras.

download het geluid van lammetjesDownload het geluid van lammetjes (2.22 min €1.21)

Lammetjes blaten niet altijd
Lammetjes blaten vooral als ze honger hebben, en/of als ze hun mama kwijt zijn. Dit was de eerste les die ik kreeg toen ik met mijn apparatuur de schaapschuur binnen kwam. Behoorlijk vol met lammetjes en volwassen schapen, maar geen enkel geluidje.
Ja, wel van een beetje geschuifel in het stro en wat gesmak hier en daar, en Omroep Zeeland op de radio, maar blaten ho maar. Innig tevreden lagen de meeste een beetje te suffen of om zich heen te kijken. Buikjes vol en Mama vlak bij. Voor de lammetjes natuurlijk erg fijn, maar voor een geluidstechnicus die hun geluid wil opnemen niet. Daarvoor kun je beter hongerige en verlaten exemplaren nemen, die maken veel meer geluid….

De schapenhouder nodigde me daarom uit om een keer langs te komen in Oudelande, waar ze een loods hebben met enkel lammetjes.
Deze worden twee keer per dag gevoerd, en voordat ze hun voer krijgen laten ze zich zeker flink horen. Aldus de schapenhouder.

De opname
En inderdaad, zodra we binnenkwamen begonnen ze gelijk. Wat een grappige geluiden maken die beesten toch. Hoewel nog zeer jeugdig, klinken sommige net als rochelende oude kerels.
Speciaal voor de opname werd er even gewacht met het vullen van de voederbakken (sorry schapen), anders zou het snel afgelopen zijn met het geblaat en zou het een opname van uitsluitend het geluid van smakkende lammetjes geworden zijn. Op deze opname dus eerst het grappige geblaat, gevolgd door een enthousiast gesmikkel. Als dat geen Zeeuws lente geluid is!

lammetjes4   geluid van lammetjesgeluid van lammetjesgeluid van lammetjes


De lammetjes staan op het punt om naar buiten te mogen. Maar eerst nog wat krachtvoer.

Het Lente geluid van 2014:
Het geluid van lammetjes is ingezonden naar de lente playlist van Beeld en Geluid, en is inmiddels verkozen tot meest bijzondere, best gewaardeerde en meest beluisterde geluid, oftewel hét lentegeluid van Nederland 2014! (Beeld en geluid, het audiovisuele archief van Nederland).

De opnamelocatie:
Schapenboerderij De Schaapskooi is een biologisch melkschapenbedrijf wat behalve het houden van melkschapen ook hun kuddes laat grazen op de door Natuurmonumenten beheerde bloemendijken in de Zak van Zuid Beveland. Je kunt er terecht voor allerlei activiteiten zoals kinderfeestjes, lunches en hun eigen schapenmelk producten.
Na het maken van de opname van de lammetjes vertelde Rens de schapenboer over het fokken en houden van schapen. Dit verhaal is hier te beluisteren: het Verhaal van de Schapenboer

 

De Schaapskooi

Locatie op de geluidenkaart:

 

Open dit geluid op de complete geluidenkaart van Zeeland (nieuw venster)

terug omhoog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image